Австралия е най-малкият от всички континенти. Той е най-равнинният, най-ниският и най-сухият. Но този континент крие толкова интересни тайни. Вижте 10 любопитни факта за Австралия, които вероятно не знаете:

1. В Австралия има повече кенгура отколкото хора

В Австралия живеят около 25 млн. кенгура, а населението на страната е около 20 млн. души. Това прави близо 7 кенгура на човек.

2. Има различни часови зони в Австралия

Континентът е разделен на три отделни часови зони - австралийско западно стандартно време (AWST), австралийско източно стандартно време (AEST) и австралийско централно стандартно време (ACST).

3. Строежът на операта в Сидни отнема 14 години

Операта в Сидни посреща 10,9 млн. посетители всяка година. Но строежът ѝ отнема цели 14 години, вместо предвидените от строителите 4 години. В изграждането са участвали 10 000 строителни работници.

4. Оградата Диего е по-дълга от Великата китайска стена

"Диего" е най-дългата ограда в света с дължина 5331 км. Тя е построена през 1880 г., като целта ѝ е била да спре разпространението на чумата по зайците. След това започнала да служи, за да се държат далеч дивите кучета динго далеч от стадата от овце, които били жизненоважни за икономиката на страната.

5. В Австралия се говорят 160 езика

На континента няма официален език. По-голямата част от населението говори английски, както и още 159 други еизка.

6. Австралия е най-големият остров в света

Въпреки че е най-малкият континент, Австралия е и най-големият остров в света. От години има дебат, че Гренландия трябва да бъде най-големият остров, но Австралия все още е квалифицирана като остров.

7. Сидни има повече от 100 плажа

В Сидни има забележителните над 100 плажа, разположени в заливи, реки и пристанища. На целия континент броят на плажовете е 10 000.

Снимка: iStock by Getty Images

8. Канбера означава "женско деколте"

Името на австралийската столица означава "женско деколте", тъй като две планини обграждат града.

9. В Австралия живее най-щастливото животно в света

Куока е най-популярната туристическа атракция на австралийския остров Ротнест. Куока е част от семейството на кенгурото и валабито. Теглото им достига до 5 кг, а на дължина от 40 до 90 см.

10. Австралия има розови езера

В западната част на континента има няколко розови езера, сред които езерото Хилиър и лагуната Хът. Причината за цвета им все още не е ясна напълно на учените. Те предполагат, че това е свързано със съществуването на микроводораслото Dunaliella salina.

Още любопитни факти и истории можете да прочетете тук