Пандемията даде глътка въздух на дестинациите, които най-тежко страдаха от масовия туризъм, както и време за размисъл как да променят нещата така, че съществуването им след края на коронавируса да бъде различно.

Флоренция е един от италианските градове, в които от години туристическите тълпи са повече, отколкото градът може да понесе, а световноизвестната Галерия Уфици е притегателният център за много от посетителите.

Според Си Ен Ен в особено натоварените дни през залите на галерията преминават по 12 000 души.

Творби като Венера на Ботичели, Светото семейство на Микеланджело и Венера Урбинска на Тициан са магнит за погледите и обективите, но чакането на дългите опашки и стълпотворението от хора правят посещението на галерията по-скоро напрягащо и изтощително, отколкото приятно.

Снимка: Unsplash

Едно възможно решение на проблема идва от директора на самата галерия Ейке Шмид, който обяви инициативата си "Разпръсната Уфици" по подобие на така наречените "разпръснати хотели", в които отделните стаи се намират в различни къщи в града. Десетки творби от хранилищата на Уфици ще бъдат разпръснати в населени места в околностите на Флоренция, за да може туристите да имат повече от един притегателен център за културните си интереси и да се насладят на изкуството в по-спокойна и интимна среда.

"Изкуството не може да оцелее само в големите галерии," заявява Шмид, цитиран от Си Ен Ен. "Трябват ни многобройни изложбени локации в целия регион - особено на местата, където самото изкуство се е родило.

Все още не са обявени подробности за бъдещите места, където ще бъдат изложенин експонати от галерията, но директорът на Уфици обяви желанието си да изпрати предметите на изкуството на "поне 60, може би дори 100 изложбени локации" в цяла Тоскана.

Снимка: Unsplash

След обявяване на идеята градове и селца в Тоскана започнаха да номинират сгради, които биха били достойни да станат нов дом на ценните картини и скулптури.

В околностите на Тоскана има редица запазени и до днес вили на Медичите, исторически градчета, дворци и други места, които вече са обявили интереса си да се включат.

За самите туристи това ще означава повече пътуване в околностите на Флоренция и повече възможности да се запознаят и с други дестинации в Тоскана, за които иначе често не остава време в запълнените маршрути.

Самата Флоренция пък може би ще успее да си поеме въздух и да намери и други начини да прави посещението на града приятно както за туристите, така и за местните хора.