Италианският регион Калабрия се намира на върха на Ботуша и бреговете му се мият от Тиренско море на запад и от Йонийско море на изток. Там, където сушата е най-изтънена, вече има екопътека, която ви позволява да стигнете пеша от едното до другото море само за няколко дни.

Екопътеката, която се нарича “Калабрия от бряг до бряг” (Kalabria Coast to Coast), е създадена и поддържана от местно туристическо дружество. Тя свързва град Соверато на йонийския бряг с град Пицо на тиренското крайбрежие.

Освен гледки и спомени от Калабрия, туристите могат да събират по пътя и печати в специален паспорт. Печатите могат да се вземат във всяко село и градче по маршрута, като дават и отстъпки в ресторанти и хотели.

Калабрия е един от най-бедните италиански региони, в който няма прочути забележителности, привличащи стотици хиляди туристи. Това означава, че тук ще откриете истинско спокойствие и усещане за простор.

Екопътеката Калабрия от бряг до бряг в цифри:

Дължината на екопътеката е 55 км, като тя е разделена на три етапа от по близо 20 км. Турист в средно добра форма може да измине маршрута за три дни.

Какво ще видите по пътеката “Калабрия от бряг до бряг”

Пътеката преминава през планини и плажове, през кестенови горички, лозя, селца и градчета, маслинови насаждения и житни ниви - истинска палитра от цветове, пейзажи и култура. Най-хубавото е, че започва и завършва в крайбрежни градчета, което означава, че можете да отделите и достатъчно време за плаж.

Подходящо време и друга полезна информация

Долната част на Ботуша се радва на чудесно меко време през зимата (с много слънце и температури около 15-18 градуса през деня), което прави екопътеката подходяща за преминаване през всички сезони.

Маркировката е лентова в бяло и червено, има също знаци, табели и лепенки по уличните стълбове в градовете. При мъгла маркировката може да не се вижда добре в планинските части, затова е добре да свалите и GPS трака на трасето от сайта на екопътеката.

Нивото на трудност на пътеката варира от средно до средно-към-трудно. При тръгване можете да се регистрирате по трасето, за да може в случай на нужда, лесно да бъдете намерени. Доброволци от туристическата организация, създала екопътеката, са на линия за информация по телефона.