Белгийски манастир, френски град в стил арт деко, украински дворец и румънски баня - това са само част от най-застрашените от изчезване забележителности в Европа за 2022 г.

Всяка година мрежата от организации, занимаващи се с културно наследство, "Европа Ностра" заедно с Института към Европейската инвестиционна банка обявяват своя списък със 7 културни паметника, които имат нужда от спешни мерки за спасяване. Финалистите ще бъдат обявени през пролетта на 2022 г., а към момента организаторите обявиха 12-те забележителности, които ще се състезават за място на финала и за финансова помощ от организацията за своето възстановяване.

"Тези избрани застрашени обекти ни напомнят, че нашето общо наследство е крехко. Тези места разказват нашата обща история и могат да бъдат катализатор за устойчиво развитие, социално сплотяване и междукултурен диалог," казва в изявление президентът на "Европа Ностра" проф. д-р Херман Парцингер.

Паметникът на Бузлуджа бе признат от европейската организация Европа Ностра за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г., благодарение на което получи финансиране за реставрирането си.

Ето ги и 12-те обекта, които ще се борят за спасяване през 2022 г.

Мостът Зогу, Албания

Снимка: Europa Nostra/Emarilda Leti

Мостът Зогу е построен през 1927 г. и се простира над река Мат в Северна Албания. Неговите метални арки са са емблематични в страната, но заради лоша поддръжка има опасност съоръжението да се срути. Една от колоните му е повредена заради незаконната подмяна на чакъл с пръст на дъното на река Мат.

Манастирът Реколет, Белгия

Снимка: Europa Nostra/Benoït Delaey

Построенията през 1524 г. манастир Реколет е единственият напълно запазен пример за францисканска архитектура в Белгия, както и един от малкото останали в Европа. В него има готическа църква, която все още се ползва, но останалите сгради в двора се нуждаят от спешен ремонт.

Точно до манастира се планира изграждането на жилищен комплекс на мястото на старат гора и поляни, които го заобикалят сега.

Село Доел, Белгия

Снимка: Europa Nostra/Wesley Theys

Доел е село, изградено върху полдер (отвоювана от водата суша под морското ниво, обградена с диги, най-често срещана в Нидерландия). То е едно от най-автентичните от своя вид в цяла Европа със сгради от Средновековието до наши дни - със система от диги, ферми и плевни. Една от най-емблематичните къщи в селото е строена 1614 г.

Заради разрастването на пристанището на Антверпен от 60-те години на миналия век много от жителите на селото са принудени да го напуснат, а къщите се рушат.

Градът градина Ла Бут Руж край Париж, Франция

Снимка: Europa Nostra/Barbara Gutglas

Градът градина Ла Бут Руж е модел за социалното настаняване в Европа през 20-и век. Сградите са в стил Баухаус, арт деко и модерн, а 4000-те апартамента са обградени от 70 хектара зеленина.

Тъй като не отговаря на съвременните стандарти за жилища, 85% от комплекса може да бъде съборена. Последната поддръжка на комплекса е била през 1995 г., има и инвестиционни намерения за строеж на мястото му.

Историческият център на Столберг, Германия

Снимка: Europa Nostra/Lutz Scheffler

Столберг е един от важните индустриални средновековни градове в Западна Германия. По време на наводненията през юли 2021 г. 235 исторически сгради сериозно пострадаха от високите и буйни води, които минаха през центъра на Столберг.

Баня Нептун в Байле Херкулане, Румъния

Снимка: Europa Nostra/Martin Neagoe

Баня Нептун се намира в балнеокурорта Байле Херкулане в Румъния. Историческите данни показват, че градът е бил спа дестинация поне от 150 г. сл. Хр. Самата сграда на банята е построена през 1883 г. и съдържа 63 стаи за бани и масаж, както и четири басейна с минерална вода. Тук са идвали редица знаменитости, включително членове на Хабсбургската фамилия.

След 1989 г. банята е оставена на произвола на съдбата, като през 2019 г. две стени и част от покрива се срутиха.

Дворецът Орлеанс-Борбон край Кадис, Испания

Снимка: Europa Nostra/Narciso Vital Fernández

Дворецът Орлеанс-Борбон е построен в средата на 19-и век в нео-мавърски стил с арабски и други влияния. Зад двореца има просторни романтични градини с ислямски елементи.

До 50-те години на миналия век дворецът е частна собственост на фамилията Монтпенсиер, след което няколко пъти е продадена. Настоящият ѝ собственик не може да се справи с поддръжката ѝ и едната ѝ външна стена може всеки момент да се срути.

Синагогата в Ихар, Испания

Снимка: Europa Nostra/Lucía Conte

Синагогата в Ихар е единствената средновековна синагога, която е оцеляла в Арагон, както и една от петте в цяла Испания. През 15-и век е превърната в църква, посветена на Свети Антоний и днес в нея могат да се видят както еврейски, така и християнски символи и мотиви.

Сградата е изоставена и неподдържана, а част от стенописите на 500 години са изложени на атмосферното влияние.

Индустриалната зона Льовхолмен в Стокхолм, Швеция

Снимка: Europa Nostra/K. Berggren

В квартал Льовхолмен има сгради в различни стилове, които заедно представляват лицето на индустриалната история както на Стокхолм, така и на Швеция. През втората половина на 19-и век тук е бил центърът на индустрията в Стокхолм, но през 70-те години повечето предприятия се преместват в периферията на града, като оставят района да запада. През последните години много сгради са съборени и на тяхно място се издигат нови сгради.

Крепост Кревекур, Нидерландия

Снимка: Europa Nostra/Lars Soering – Vilda Foto

Стратегически построената крепост при вливането на река Диезе в река Маас играе важна военна роля в нидерландската история повече от 300 години. След края на Втората световна война се използва като тренировъчна площадка от нидерландската армия. Самата крепост обаче не се поддържа и бавно, но сигурно се руши.

Кметството на Бучач, Украйна

Снимка: Europa Nostra/Viktor Hrebenyovskiy

Построеното през 1750 г. кметство на град Буча в Украйна е бароково бижу, с фасада, украсена с каменни скулптури с библейски и митични сюжети. Нито една от 14-те скулптури не е изцяло запазена, а 5 са напълно унищожени по време на пожар през 1865 г. и по време на Първата световна война.

Дворецът Сангушко, Украйна

Снимка: Europa Nostra/OTG Izjaslav

Дворецът Сангушко е построен през 18-и век от полско-литовската фамилия Сангушко край град Изяслав в днешна Украйна. Сградата е превърната във военни бараки от руската имперска армия, а от 1920 г. нататък е използвана от съветската армия, като страда от обстрел и пожари.

В наши дни за двореца не се полагат грижи и той е застрашен от разрушение, вандализъм и поглъщане от растителността на заобикалящия го парк.