Сибиу е един от най-цветните, най-запазените, най-пълните със събития градове в Румъния, който заслужава място в програмата на всеки турист. Дори и без карта и предварителен маршрут Сибиу ще ви очарова, като ви изненадва с неочаквани гледки на всеки ъгъл - високи кули, къщи с "мижащи очи" на покривите си или улични представления на историческите площади.

Има едно място обаче, което е по-специално - Мостът на лъжите, който обещава да се срине, ако някой изрече лъжа, докато стои на него.

Историята на Моста на лъжите

На това място от столетия е имало мост, който свързва Горния и Долния град, но е бил дървен. През 1859 г. на негово място фирма "Фридрих Хюте" извайва първия мост от ковано желязо на територията на днешна Румъния. Годината и компанията, построила моста, са изписани на северната му страна.

Мостът на лъжите в Сибиу

Снимка: iStock by Getty Images

Защо Мост на лъжите?

Това е един от най-спорните въпроси, по които и до днес трудно се постига единомислие в Сибиу. Има няколко теории откъде идва името на моста и всяка звучи доста правдоподобно.

Според едно от обясненията, тъй като това е бил първият мост без подпорни греди в Румъния, го нарекли "лежащия мост". На немски думата за "лежащ" звучи като думата "лъжа" и местните започнали да наричат съоръжението Моста на лъжите.

Вероятно оттам са тръгнали и всички останали легенди около името му.

Според поверието, ако някой стъпи на моста и изрече лъжа, мостът започва да скърца, а ако лъжата е голяма - направо ще се срути. Тази мълва е използвана както по отношение на изневеряващи съпруги и съпрузи, така и за лъжливи търговци. Градските легенди разказват, че на моста пред всички са изобличавани продавачите, които се осмелявали да мамят, но също така и баячките и гадателките, чиито предсказания не се сбъдвали.

Твърди се, че от моста политали момите, които се заклевали в своята девственост, а след това по време на първата брачна нощ ставало ясно, че са излъгали.

Друга теория свързва името на Моста на лъжите с ролята му на място за срещи. Кадетите от военната академия в града се срещали тук с момичета и им давали обещания, които нямали дори намерение да изпълнят.

Мостът на лъжите по Коледа

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки това и до днес мостът е едно от любимите места за разходка на влюбени двойки. На него те се вричат в любов и закачат катинарчета в знак на своите чувства.

По Коледа мостът се сдобива с арка от празнични светлини, а близо до него се организира и коледен базар.

Как да стигнете

Мостът на лъжите се намира в историческия център на Сибиу, съвсем близо до музея Брукентал.