Дори и да сте били десетки пъти в Испания, винаги има места, които може да са ви убегнали, но напълно заслужават място в маршрута на следващото ви посещение на страната.

От закътани селца до малко известни сгради на Гауди и древни градове, родили няколко римски императори, Испания е пълна с изненади.

Тръгнете с нас на обиколка из малко познатите, но пълни с красота и чудеса ъгълчета на Испания.

 

 

Бялото село Аркос де ла Фронтера

Аркос де ла Фронтера е едно от белите села на Андалусия

Снимка: iStock by Getty Images

Сред меките огрявани от слънцето скали на Андалусия има няколко села, известни като "белите села". Едно от тях е Аркос де ла Фронтера. Ослепително белите сгради на селцето отдалеч приличат на ланшен сняг, а появата си дължат на войните между християни и мюсюлмани. Затова и архитектурата на селото е микс от западни и източни стилове, включително останки от мавърски замък, църкви, манастири и крепостни стени.

Селото е кацнало на скала над река Гуадалете, а ако планирате повече време в района, слезте до реката и вижте Аркос де ла Фронтера отдолу нагоре.

Най-красивото градче в Испания - Албарасин 

Албарасин през 2018 г, е определен за най-красивото градче в Испания

Снимка: iStock by Getty Images

През 2018 г. испанците избират Албарасин за най-красивото градче в страната, но въпреки това за чужденците то си остава малко познато. Средновековното населено място се разположило на върха на хълм над река Гуадалкивир, а най-голямата му атракция е катедралата със синьо-бял покрив.

Цветната вила на Гауди в Комиляс

Цветната вила на Гауди в Комиляс не е в познатия му по-късен стил

Снимка: iStock by Getty Images

Почитателите на Антонио Гауди имат сериозна причина да тръгнат към нечувания град Комиляс в Кантабрия и тя се нарича "Ел Капричо". Под това име се подвизава един от ранните проекти на Гауди - лятната вила на испански музикант и ботаник Масимо Диас де Куихано.

Сградата не е в типичния за по-късните проекти на архитекта модернизъм и има повече прави линии и ъгли, отколкото сме свикнали да виждаме в творенията му. Пълна е с цветове, а в градината ѝ винаги цъфтят прекрасни цветя. Друг бонус е, че тук няма тълпи от туристи.

Римският амфитеатър на Италика

Римски мозайки в Италика

Снимка: iStock by Getty Images

Италика е град, който римляните основават около 200 години преди новата ера на по-малко от половин час от днешна Севиля.

Твърди се, че Италика е произвела трима римски императори - Адриан, Траян и Теодосий и това е достатъчна причина да тръгнете на историческо пътешествие във времето. Амфитеатърът на града е побирал 25 000 души и е бил третият по големина в целата Римска империя. Мястото е използвано и за снимки на някои от сериите на популярния сериал "Игра на тронове" и можете да се запишете на тематичен тур от Севиля.

Цветното плажно бижу Виладжойоза

Снимка: iStock by Getty Images

Виладжойоза се намира в крайбрежната зона Коста Бланка, недалеч от Аликанте, и е най-известна с цветните сгради по крайбрежната си улица. Както и при други цветни градчета, къщите били боядисани в ярки цветове, за да могат рибарите да ги разпознават отдалеч дори и при лошо време.

Струва си да дойдете във Виладжойоза през лятото, за да се насладите и на чудесните плажове с коприненомек пясък.

Църквата на Гастелугаче

Църквата на остров Гастелугаче

Снимка: iStock by Getty Images

В Страната на баските има едно парченце земя, което едва-едва се държи за сушата благодарение на изграден от хората мост. Това островче се нарича Гастелугаче, а на него се издига малък параклис, дом на отшелници от 10-и век, посветен на свети Йоан Кръстител. До параклиса се стига по редица стълби. Тук също са снимани сцени от "Игра на тронове".

Селото в скалите Агуеро

Селото в скалите Агуеро

Снимка: iStock by Getty Images

Когато става дума за вградени в скалите села, обикновено туристите се стичат в Сетенил де лас Бодегас. Но Испания има още такива населени места, които сякаш са се сраснали с пейзажа.

Село Агуеро се намира в автономна област Арагон и е сгушено в основата на 200-метрова скала, която сякаш аха ще го захлупи. Ако дойдете тук през август, може да уцелите летния фестивал на селото, който включва музика, танци и хубаво вино.

Пиратската пещера на Канарските острови

Пиратската пещера на Канарските острови

Снимка: iStock by Getty Images

Канарските острови са популярна дестинация за море и плаж, но малцина знаят за пиратската пещера, в която на скришно място за построени няколко къщи. Намират се край град Тихарафе на остров Ла Палма и са в края на 12-километрова пътека.