19 случая на вируса Oropouche вече са регистрирани на територията на Европа, при това от туристи, които са посещавали две страни, пише Euronews. Американският център по контрол на болестите вече е отчел скок на пострадалите от този вирус. За първи път има пострадали и в Европа, което е изненадата за учените. Всички европейци са се прибрали със симптоми от Бразилия или Куба.

Историята на Oropouche вируса започва някъде в края на миналата година, когато има сериозен брой заразени в регионите на Амазонка, където често се наблюдават и регистрират епидемии. Скоро има и нови области на влияние в Южна Америка и Карибите, където гости и местни започват да отчитат странните симптоми на заболяването. В началото около 8 хиляди местни са били регистрирани на територията на Боливия, Бразилия, Колумбия, Куба и Перу. От началото на август са регистрирани 19 пострадали - 12 в Испания, 5 в Италия и 2-ма в Германия. 18 от случаите са били на туристи, завърнали се от Куба и само един човек е пътувал до Бразилия.

Въпросният Oropouche вирус може да бъде открит в тропическите гори и е идентифициран за първи път през 1955 г. Другото име на този вирус е ленивна треска, тъй като се наблюдава в трипръст ленивец. Животното е избягвано за доста дълго време, но истинският преносител са комари и мушици. Първите и най-популярни симптоми са подобни на тези от вируса зика и малария. Най-често се наблюдават втрисане, треска, главоболие, миалгия и артралгия. Възможно е да се проявят и симптоми на фотофобия, повръщане, диария, умора, обриви, коремни болки и други.

Повечето пострадали могат да се възстановят, но в много редки случаи - 1 на 20 души -  може да страда от кървене, менингит и други по-тежки заболявания. Въпросният Oropouche вирус е фатален в много редки случаи.

За съжаление няма ваксини или лекарства, които да предотвратят заразяването или да облекчат всички симптоми. Бременните жени са най-застрашени, тъй като могат да предадат заболяването на плода, което автоматично събужда притеснения и прилики с вируса зика, който започна да върлува преди едно десетилетие.

Американският център за контрол на болестите е заявил, че бременните жени трябва да избягват пътешествия до Куба, докато всички останали пътешественици ще трябва да вземат всички предпазни средства, за да се предпазят от ухапвания. Все още няма документирано предаване на вируса от човек на човек.