320 хиляди българи ще пътуват за Великден, прогнозират от Института за анализи и оценки в туризма. Пакетите за почивка тази година са между 15 и 30% по-скъпи, показват офертите на туроператори и хотелиери. Въпреки поскъпването, от бранша отчитат ръст в резервациите, предаде БНТ.

В Сандански очакват около 3000 българи за празниците, а свободни места в хотелите и къщите за гости вече няма. От 700 до 1200 лева за три нощувки, с включени закуска или закуска и вечеря са пакетите за двама души за Великден, които се предлагат в петзвездни хотели в Сандански тази година. Свободни стаи вече няма, а резервациите са основно от български туристи, разказват мениджъри.

"Подготвили сме програма за дечицата - ще боядисваме яйца, ще играем, ще пеем и танцуваме. Погрижили сме се и за възрастните като имаме музикална програма в ресторанта, съответно традиционно великденско меню, като предлагаме и обяд за гостите си в неделя, когато е празника", казва Таня Цекова, мениджър "Маркетинг и продажби" в 5-звезден хотел.

Освен забавления, свързани с празника, гостите на Сандански търсят хотели, предлагащи богата гама от балнео, СПА и уелнес туризъм.

"Българите търсят пълна услуга. Искат басейни, минерална вода, сауна, масажи, хранене на по-високо ниво и така нататък. Регионът е супер благодатен, за да направиш нещо различно от това да лежиш в басейна. Рупите са наблизо - на баба Ванга, Мелник, Хераклея Синтика. Сега последните години доста инвестиции се направиха във винарски изби бутикови. Правят се такива маршрути, обикаля се, винени дегустации популярни изключително са.

Според местните жители пък, въздухът е другия фактор, който привлича туристи.

"Самият въздух, въздухът, който дишат тук в Сандански, е много хубав. Може би най-хубавият въздух в цяла България! Тука, особено от Родопския край, идват много на санаториум, идват на почивка, лекува се астма... И самият парк ни е много красив, който и да е дошъл, е останал възхитен - виждате каква красота, каква зеленина", смята Янка.

За Великденските празници в града, освен българи, очакват и туристи от Гърция, Северна Македония и Израел.