По-голямата част от хората, които карат ски, тази година ще заложат на големите български курорти въпреки увеличението на картите за лифт. Това показват данните от анкета сред читателите на Dir.bg.

35,7% ще се спускат по пистите на Банско, Пампорово и Боровец, независимо от по-високите цени на съоръженията. Малко над 16% ще изберат малките ски курорти в България заради по-ниските цени и по-малкото посетители, а заради изискванията за сертификати и другите правила други 13% от участниците в анкетата изцяло ще се откажат от ските тази зима, макар по принцип да карат.

Едва 4% нямат предпочитания къде точно в България ще практикуват зимни спортове, докато малко под 2% са почитатели на извънпистовото каране.

Усложнените правила за пътуване до някои от най-известните европейски ски курорти тази година - австрийските, френските, италианските - няма да спрат 13% от скиорите да изберат писти в чужбина през този ски сезон.

Конкретните условия за минаване на границата и на място в ски зоните имат значение за 4% - толкова е процентът на тези, които ще заминат на ски ваканция в чужбина само ако правилата не са твърде ограничаващи.

11% от участниците в анкетата, които няма да се ограничат с една ски дестинация и планират да практикуват любимия си зимен спорт както в България, така и по ски курортите в чужбина.

Ски сезонът в България стартира миналата седмица, като Пампорово първи отвориха пистите на 17 декември, а на 18 декември това направиха също Боровец, Банско и Мальовица. Хотелиерите в ски курортите са оптимисти за предстоящия сезон.

В България не се изисква зелен сертификат за ползване на ски съоръженията. В повечето европейски страни такъв е задължителен, а в някои - като Австрия например, до ски пистите се допускат единствено ваксинирани и преболедували COVID-19.