Министерството на туризма в партньорство с Университета по хранителни технологии - Пловдив разработиха Национално меню, което ще се използва в туристическия отрасъл.

В разработването на проекта участваха представители на Българската асоциация на професионалните готвачи и шеф готвачи от 9-те туристически района. Екипът от експерти се обедини около традиционни за българската кухня рецепти, които и до днес носят нейния автентичен вкус в различните региони на страната.

"В България кулинарният туризъм печели все повече почитатели и с всяка изминала година потреблението му нараства. Възродените регионални фестивали на много места в страната успяват да покажат уважението, което се отдава към даровете на природата и начина на тяхното приготвяне по начина, по който са го правили предците ни. Именно затова националното меню включва автентични вкусове и храни, разнообразието от които искаме да покажем както на сънародниците ни, така и на всички гости на страната ни", заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова. И допълни, че отчитайки потенциалът на този продукт е показателно, че той трябва да бъде приоритетно развиван.

Снимка: Личен профил на Ана Кочева във Фейсбук

Националното меню на страната представлява събирателен център на традиционния български вкус, който е пряко свързан с религиозните празници.

Надяваме се нашата инициатива да е в помощ и на ресторантьорския бизнес и те да намерят подходящи типични родни ястия, които да предлагат в своите места за хранене, коментира вицепремиерът.

При реализацията на инициативата са разработени и 9 специфични менюта за 9-те туристически райони на страната, определени със заповед на министъра на туризма, в изпълнение на разпоредбите на Закона за туризма.

При разработването на Националното меню е направен преглед и анализ на развитието на националната кухня. Отчетени са редица важни характериски оставили траен белег върху кулинарното разнообразие и традиции у нас.

По време на подготовката са проучени физико-географските особености на районите в страната и демографският профил на населението. Разгледани са различни исторически периоди на развитие и влиянието им върху кулинарните навици на обществото. Според анализа на експертите от Университета по хранителни технологии в Пловдив българските традиции в храненето могат да бъдат определени, като "културен артефакт", тъй като те са част от историческото минало, настояще и бъдеще на българския народ.

Проектът представлява пример за моделно структуриране на типични продукти и ястия от туристическите региони, както и за локално представяне на техните особености.

Националното меню включва подбрани основни ястия, десерти и студени мезета, носещи традиционния български вкус, като към тях има включени характерни родни вина, които са в унисон, допълват и надграждат ястията.

Министерството на туризма съвместно с Университета по хранителни технологии - Пловдив и представители на шеф-готвачите откроиха 9 характерни рецепти, по една за всеки регион, които бяха пресъздадени в 9 тематични видеа. Ето ги:

Баница със сладко от череши

(вита баница с домашни кори и сладко от кюстендилски череши)

Задушено по троянски

(сочно дивечово свинско (еленско) месо със сушена чушка, ароматна сланина от Априлци и сушени сини сливи)

Пилешка яхния с дюли

(крехко пилешко месо в сос от сладък лук, зеленчуци и карамелени дюлеви резенки) с чаша Сливенски пелин

Рачник

(искърски рак с перлен ориз на фурна)

Риба в лопушка

(речна риба приготвена с парченца сланина, кромид и домати в тънка тестена кора и печена на жар)

Родопски клин

(традиционно ястие с картофи, изпечено в банични кори на плоча)

Саламура по дунавски

(печена на жар речна риба, свежи зеленчуци, девесил в ароматен рибен бульон)

Свиленградско малеби

(фин крем с чукан ориз и розов сироп)

Шилешко по сборджийски

(печено шилешко месо върху лозови пръчки с червена коричка, гарнирано с дреболии и ориз, в съчетание с Асеновградски Мавруд)

Всички ястия от новото национално меню ВИЖТЕ ТУК>>