Националният авиопревозвач на Русия "Аерофлот" възобновява линиите си от Москва до египетските курорти на Червено море Хургада и Шарм ел Шейх от 1 октомври, съобщи онлайн изданието "Ентърпрайс прес". Всекидневните полети, които бяха спрени след руската инвазия в Украйна, ще се изпълняват от летище "Шереметиево", предава БТА.

Централната банка на Египет работи за свързването на разплащателна система МИР - руският аналог на Мастъркард (MasterCard) и Виза (Visa), с египетската мрежа Мееза (Meeza). Това ще позволи на руснаците, посещаващи Египет, да плащат в рубли, да използват картите си в магазините и да извършват транзакции на банкоматите.

Руските и украинските туристи представляваха между 30 и 40 процента от туристите в арабската държава преди началото на войната. Независимо от отлива на пътуващи от двете страни, Египет отбелязва скок на броя на туристите, отбелязва бизнес изданието. Централната агенция за обществена мобилизация и статистика отчете над 85 процента увеличение през първата половина на 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 година.