Airbnb очаква да "подслони" около половин милион души в Париж по време на олимпийските игри догодина, а главният изпълнителен директор на компанията Брайън Чески призова парижани да "пуснат домовете си на пазара", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Колкото по-високо е предлагането, толкова по-умерени ще се цените, заяви Чески в опит да успокои притесненията, че цените на наемите по време на игрите могат да достигнат "космически" стойности и да бъдат недостъпни за мнозина. "Много хора търсят настаняване, а в Париж няма достатъчно хотелски стаи за всички", посочи Чески.

Очакванията на туристическата служба на Париж са, че по време на олимпийските и параолимпийските игри догодина Париж и околностите му ще бъдат посетени от около 16 милиона души.

"Според проучвания около 20 на сто от парижани са склонни да отворят домовете си за наематели. Ако те ги предложат в Airbnb , ще има достатъчно места за всички, а цените ще останат на поносимо ниво", каза Чески. "Ако това не се случи, цените ще се повишат", предупреди той.

Airbnb , който още през 2019 г. стана партньор на олимпийските игри, е под натиск от страна на местните власти в много страни по света заради конкуренцията между краткосрочните наеми и дългосрочното наемане на жилища.

Чески уточни, че бъдещите домакини, предложили най-добрите цени, ще получат приоритет при търсене. "И докато цените на хотелите растат, Airbnb със сигурност ще предлага по-добри условия по време на олимпийските игри", заключи Чески.