Албанският министър на туризма и околната среда Мирела Кумбаро представи данни за броя на чуждестранните туристи, посетили страната през октомври, като подчерта, че Албания остава популярна дестинация за чуждестранните посетители и през есента, съобщава албанската агенция АТА, цитирана от БТА. 

Притокът на входящи чуждестранни туристи в Албания отбелязва възходяща тенденция и през есента с общо 691 000 чуждестранни туристи, посетили страната само през последния месец. Това представлява повишение с 89 процента в сравнение със същия период миналата година.

Общо 8,98 милиона чуждестранни туристи са посетили Албания от януари тази година, отбелязвайки повишение с 32 процента в сравнение със същия период през 2022 г., когато страната отчете рекорден брой чуждестранни посетители, посочи Кумбаро.

Тя допълни, че 70 или 80 процента от капацитета на хотелите вече са резервирани.

Министърът на туризма подчерта, че албанската столица Тирана също се е превърнала в топ туристическа дестинация, "нещо като модерна архитектурна лаборатория, пълна с младежка енергия, спорт и културни събития".

Кумбаро допълни, че културният, приключенският и агротуризмът също са отбелязали изключително повишение през тази година.

Барометърът на Световната организация по туризъм, който редовно проследява краткосрочните тенденции в туризма и предоставя актуална информация за международния туризъм, постави Албания на трето място в световен мащаб и на първо място в Европа по приток на международни посетители, с 56 процента ръст за периода, обхващащ януари-юли 2023 г.