Краят на марихуана туризмът в Амстердам се задава, след като кметът на холандската столица обяви, че иска да въведе забрана за продажба на леки наркотици на чуждестранните туристи.

Ако предложението на кмета Фемке Халсема бъде прието, продажбата на марихуана, хашиш и кексчета в кофишоповете (специализираните места за законна продажба на тези артикули) ще бъде разрешено само за граждани на Холандия. 

Пред холандското издание De Volkskrant Халсема заявява: “Вярвам, че една от важните причини туристите да си купуват евтини самолетни билети за два дни в Амстердам ще изчезне. Предполагам, че определен тип туристи вече няма да избират Амстердам като дестинация. Целта ни е да свием пазара”. 

Халсема иска да намали броя на кофишоповете в центъра на Амстердам, както и на посетителите, които създават проблеми. Според нея така пазарът на леки наркотици ще бъде по-прозрачен и лесен за контролиране от полицията. 

През 2012 г. в Холандия е приет закон, който дава възможност на всяка община да реши дали да въведе забрана за влизане на чужденци в кофишоповете. Много малко населени места са се възползвали от тази възможност до момента, като Амстердам не е сред тях. 

Освен да забрани достъпа на чужденци до кофишоповете, кметът Халсема иска да ограничи броя на кофишоповете, които са част от верига, за да няма уедряване на този бизнес.

На въпрос кога би могла да влезе в сила тази забрана, кметът отговаря, че най-рано това може да се случи през 2022 г., тъй като това е въпрос от голямо обществено значение, по който трябва да се обсъдят всички мнения.