След като обяви плановете си да забрани продажбата на марихуана на чужденци, Амстердам предприема следващата стъпка в борбата си с туристите, които пристигат в града по нежелателни от местните власти причини - затваряне и преместване на квартала с червените фенери.

Столицата на Нидерландия се задъхва от масовия туризъм през последните години, заради което местните власти предприеха редица мерки за ограничаване на туристите, които създават проблеми - а именно, привлечените от възможностите за секс туризъм и законно използване на леки наркотици.

Най-напред бяха забранени организираните турове на квартала на червените фенери, а наскоро кметът на града Фемке Халсема обяви, че планира да забрани достъпа на чужденци до кофи шоповете (специалните места, в които е разрешена продажбата и консумацията на марихуана). Тази идея все още не е окончателно одобрена поради опасения, че това ще доведе до преместване на бизнеса с канабис в ръцете на улични дилъри.

Последното предложение на Халсема е да се затворят витрините на бордеите в квартала на червените фенери, а след това самите локации за секс туризъм да се преместят в покрайнините на града в специално създаден за целта "еротика център", чието местонахождение все още е неизвестно.

Снимка: iStock by Getty Images

Самите секс работници от квартала имат свое обединение "Red Light United", чрез което изразяват своето несъгласие с предложението. Според тях този ход ще навреди на бизнеса им, тъй като заинтересованите да ползват услугите им няма да знаят къде да ги открият.

Една от участничките в обединението, представяща се с псевдонима Фокси, е цитирана от местния вестник "Хет Парол" да пита дали кметицата ще организира автобуси за туристите до покрайнините на столицата.

От години посетителите на Амстердам посещават тесните улички в района на червените фенери и наблюдават полуоблечените секс работнички зад витрините на бордеите. Според кмета на града това ги е превърнало в туристическа атракция и е довело до множество случаи на обиди и неприемливо поведение от страна на туристите.