В Андалусия е отменен "данък богатство", налаган на собствениците на втори дом в Испания. Това намалява размера на данъка, който чужденците плащат за своите имоти. Новата политика вероятно ще направи Андалусия привлекателна за чужденците, които искат да имат втори дом в Испания, пише Euronews.

Сред 17-те региона на Испания Андалусия е на второ място по най-ниски данъчни изисквания след Мадрид.

Данъкът "el impuesto de patrimonio", или данък върху богатството, се прилагаше досега за местни и чуждестранни лица с нетна стойност над 700 000 евро. Испанските граждани се облагаха с данък върху световните активи, а нерезидентите - само върху испанските активи.

Намаляването на данъците е част от по-широка стратегия за намаляване на въздействието на нарастващите разходи за живот в Андалусия. С този ход регионалното правителство се надява да привлече инвестиции и данъкоплатци с високи доходи, което ще увеличи заетостта и финансирането на обществените услуги.

Регионалният председател на Андалусия Хуанма Морено написа в Туитър: "Само през 2023 г. ,намаляването на данъка върху богатството, ще остави 360 млн. евро в джобовете на андалусийците".Според правителството данъкът върху богатството е съставлявал само 0,6 % от годишните данъчни приходи на региона, но въпреки това е възпирал богатите жители да останат в региона.

През последната финансова година половината от 20-те най-големи данъкоплатци са напуснали региона, което е довело до загуба на 3,5 млн. евро от данъка върху богатството и 14 млн. евро от данъка върху доходите на физическите лица.

Като се насърчат хората с високи доходи да останат в Андалусия, регионът ще спечели от данъка върху доходите на физическите лица.

"Какво ще спечелим от това? Привличане на инвестиции и увеличаване на броя на данъкоплатците и събираемостта. Цел: повече активност, повече заетост и повече средства за основни обществени услуги", пише още в Туитър президентът на андалуския регион Хуанма Морено.

Богатите жители не са единствените, които се възползват от данъчната реформа в Андалусия.

Лицата с по-ниски доходи ще получат 4,3% намаление на данъка върху доходите на физическите лица, както и повишени нива на освобождаване. Това гарантира, че увеличението на заплатите, дължащо се на инфлацията, няма да бъде погълнато от данъците.

Колко популярна е Андалусия сред чужденците?

Андалусия е дом на почти 740 000 чуждестранни граждани. Близо половината от тях са от Европа. Великобритания и Румъния са най-многобройни - 88 000 и 75 000 души, следвани от Италия с 24 000 души, Германия с почти 16 000 души, Русия с 14 000 души и Франция с 13 500 души.

Испания е дом на повече от 7,3 милиона души, родени в чужбина. От тях 2,2 милиона са от Европа.

Освен Севиля - столицата на Андалусия, в региона се намират някои от най-посещаваните дестинации в Испания, включително Кадис, Гранада, Малага и Марбея.