Античната вила "Армира" край Ивайловград, датирана от I-III век сл.Хр. и призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земи, след 21 юни отваря врати за посетители след обновяване по европейски проект, съобщава кметът на общината Диана Овчарова, предаде Bulphoto. Вилата е паметник на културата с национално значение и е в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО.

Общината изпълни проекта за развитие на туристически атракции по ОП "Региони в растеж", на обща стойност 8,2 млн. лв. 7 млн. лв. е безвъзмездното финансиране, а останалите са осигурени чрез Фонд "ФЛАГ". Освен дейности, свързани с експониране и социализиране на паметника на културата, проектът обхваща и осигуряване на атракциони около вила "Армира".

Един от тях е обновената водонапорна кула, висока 28 метра, изградена край язовир "Ивайловград" при построяването му през 1964 година.

Тя вече е осветена, с външен асансьор и достъпна за посетители. Обособен е и интерактивен център, в който гостите ще могат да разгледат постоянна експозиция с артефакти, открити във вилата и района около нея. Туристите ще могат да се включват и в кулинарни демонстрации на място, както и да се докоснат до живота на аристократичната фамилия, обитавала долината на река Армира, чрез подготвения от домакините по проекта "визуален разказ".