Световният авиационен сектор е изправен пред криза през задаващото се лято. Търсенето на пътувания се очаква да надмине нивата отпреди пандемията, докато доставките на самолети рязко намаляват заради производствени проблеми при двете най-големи самолетостроителни корпорации - "Боинг" (Boeing) и "Еърбъс" (Airbus), предаде Ройтерс.

Въздушните превозвачи харчат милиарди за ремонти, за да продължат да летят с по-стари и по-малко ефективни самолети, както и за премии, за да си осигурят самолети от лизингодателите.

Някои превозвачи обаче все още са принудени да съкращават графиците си, за да се справят с липсата на налични самолети. В същото време броят на пътниците в световен мащаб се очаква да достигне рекордни равнища, като се очаква 4,7 милиарда души да пътуват по въздух през 2024 г. През 2019 г. броят им достигна 4,5 милиарда.

"Можем да очакваме силно представяне от авиокомпаниите през лятото, както и някои особено скъпи самолетни билети", каза Джон Грант, старши анализатор във фирмата за данни за авиационния сектор Оу Ей Джи (OAG).

Миналия декември Международната асоциация за въздушен транспорт - ИАТА (IATA), прогнозира 9-процентов годишен ръст на глобалния капацитет на авиокомпаниите през 2024 г. Тази оценка изглежда оптимистична след проблемите с безопасността на самолетите на "Боинг".

Пътническите превозвачи ще получат 19 процента по-малко самолети тази година, отколкото очакваха, поради проблеми с производството на "Боинг" и "Еърбъс", смята Марта Нойбауер, старши сътрудник в "Аеродайнамик адвайзъри" (AeroDynamic Advisory).

Американските превозвачи ще получат 32 процента по-малко самолети от планираното преди година, тъй като няколко авиокомпании зависят от самолетите на "Боинг" - "737 МАКС" (737 MAX), добави Нойбауер.

Производството на американската корпорация беше ограничено след откъсване на панел по време на полет през януари.

След инцидента американските регулатори поставиха таван за производството на модела, но произведените бройки останаха дори под това ниво.

В същото време до 650 самолета от модела "А320нео" (9A320neo) на "Еърбъс" може да бъдат спрени през първата половина на 2024 г. за проверки, за да се справят с дефект при двигателите.

В Европа нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) вече съкрати някои маршрути. В САЩ "Юнайтед еърлайнс" (United Airlines) и "Саутуест еърлайнс" (Southwest Airlines) намалиха полетите и коригираха плановете за наемане на персонал.

Анализаторите очакват капацитетът на повечето превозвачи в САЩ през второто тримесечие да нарасне с по-бавни темпове, отколкото през същия период година по-рано. Авиокомпаниите ще трябва да актуализират своите планове за растеж и да обяснят как ще компенсират ограниченията на капацитета.

Заради недостига на нови самолети пазарът на лизинг на самолети процъфтява. Според данни на консултантската фирма "Сириус асенд кънсълтанси" (Cirium Ascend Consultancy) лизинговите ставки за нови самолети "Еърбъс А320-200нео" (Airbus A320-200neo) и "Боинг 737-8 МАКС" (Boeing 737-8 MAX) са достигнали 400 000 долара на месец - най-висока цена от средата на 2008 г.

Авиокомпаниите харчат с 30 процента повече за лизинг на самолети, отколкото преди пандемията, каза Джон Хеймлих, главен икономист в асоциацията "Еърлайнс фор Америка " (Airlines for America).

Авиокомпаниите също така задържат самолети, чийто полезен икономически живот е изтекъл, и изискват тежка поддръжка, която сега отнема няколко месеца, каза още Хаймлих.

Разходите за ремонт в "Юнайтед еърлайнс", "Делта еърлайнс" (Delta Air Lines) и "Американ еърлайнс" (American Airlines) са скочили с 40 процента през миналата година в сравнение с 2019 г.

По думите на Хаймлих повишените разходи ще доведат до ограничаване на печалбите въпреки голямото търсене. Пътническите авиокомпании в САЩ отчетоха марж на печалба преди облагане с данъци от средно 4,5 на сто за 2023 г., като най-големи заслуги за това "Юнайтед еърлайнс" и "Делта еърлайнс".