Първият самолет след постигнатото споразумение за облекчени противоепидемични мерки за пътуващите от Нова Зеландия до Австралия пристигна днес в Сидни с около 200 пътници, които няма да бъдат карантинирани, предаде ДПА.

За първи път от 29 март на международни пътници се позволява да влязат в страната без задължителната 14-дневна карантина.

Първият етап от туристическото споразумение предвижда посетителите от Нова Зеландия да пътуват до щата Нов Южен Уелс и до Северната територия, като се очаква по-късно да бъдат обхванати и останалите щати и територии.

Засега споразумението е "еднопосочно", т.е. австралийците и завръщащите се в Нова Зеландия пътници ще трябва да спазват карантината.

Главният изпълнителен директор на Еър Ню Зиланд (Air New Zealand) Грег Форан каза, че 90 процента от пътниците на днешния полет са с еднопосочен билет.

По-късно днес Сидни посреща още два полета от Окланд.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви в понеделник, че след Нова Зеландия правителството се опитва да се споразумее за т. нар. пътнически балони и с Тихоокеанския регион, както и с Япония, Южна Корея и Сингапур. Това обаче е малко вероятно да се случи до догодина.

Правителството предупреди и, че пътуванията до Европа и САЩ може да не бъдат разрешени до 2022 година, освен ако не бъде пусната ефикасна ваксина за Ковид-19.