Кафеникавият оттенък на Айфеловата кула може да изглежда като следствие от въздействието на слънцето и дъжда върху металния символ на Париж, но всъщност е точно определен тон кафяво, което се подновява на всеки седем години.

Нюансът, непроменян от 1968 г. насам, скоро ще е в миналото.

За Олимпийските игри през 2024 г., които ще се проведат в Париж, прочутата кула ще се сдобие с нов цвят - блестящо златисто, каквото самият Густав Айфел си е представял, че трябва да бъде.

Смята се, че Айфел е харесал този нюанс, за да може монументът да отразява жълтеникавите оттенъци на околните сгради. Новото златисто е и намигване към символиката на златните медали, които ще получат най-добрите спортисти на Олимпиадата.

От компанията, която управлява кулата, обявиха, че това няма да е просто поредното пребоядисване. На Айфеловата кула ѝ предстои най-мащабната реновация в 130-годишната ѝ история. За целта всички предишни 19 слоя боя ще бъдат премахнати.

Изчислено е, че са нужни 60 тона боя, за да се пребоядиса цялата кула, а всеки от 18 000 детайла на конструкцията се боядисва отделно.

Работата по смяната на цвета започна през 2019 г. и се очаква да приключи през 2022 г. За момента новият нюанс може смътно да се забележи само на върха на кулата в слънчев ден. Цената на реновирането е 50 милиона евро, а след края му ще бъде обновен и паркът южно от монумента.

През годините Айфеловата кула е имала различни нюанси - най-напред кафяво-червеникаво, след това бежово-жълто, а накрая - бронзово. При смяна винаги са избирани близки нюанси, за да няма драстична промяна във вида ѝ. Според Густав Айфел редовното боядисване е гаранция за здравината на металната конструкция, затова и боята се подменя редовно.

По време на Олимпийските игри Айфеловата кула ще служи за фон на триатлона и на състезанията по плуване в открити води, които ще се проведат в река Сена.