Българи и румънци са основно туристите, които ще посрещнат Новата година в хотелите на турския курорт Кушадасъ на Егейско море, заяви председателят на Асоциацията на хотелиерите и инвеститорите Таджеттин Йозден.

"Направени са много повече резервации от тези страни в сравнение с предходната година. Кушадасъ е добре познат, тъй като много българи прекарват летните си почивки тук. Това, че новогодишните празници съвпадат с уикенда, от една страна, а от друга - високите валутни курсове (въпреки спада на курса на долара отпреди една седмица), благоприятният климат и не на последно място доброто обслужване и храната в хотелите са определящите фактори за нашите гости", каза той.

Дженгиз Доган, мениджър в един от хотелите, където има най-много резервации от български туристи за Нова година, каза, че разполагат със здравен сертификат и се контролира спазването на епидемичните мерки.

"Привършваме приготовленията за Нова година, подготвили сме и богата новогодишна програма. Тази година гостите ще бъдат главно от чужбина. Освен български, ще имаме групи от Румъния, Великобритания и Индия. Ще положим всички усилия, за да прекарат гостите ни една хубава новогодишна вечер и пак да дойдат", допълни той.

Междувременно в големите градове и курортните комплекси зачестиха акциите във връзка с продажбите и производството на нелегален алкохол, които се наблюдават особено пред новогодишните празници. По данни на турските медии от началото на месец декември над 60 души са починали от отравяне с фалшив алкохол.

Акциите се провеждат съвместно с турската жандармерията и полицейски екипи.

900 литра ракия, 1800 литра уиски и 3700 литра вино, произведени нелегално, са били иззети днес при акция в нелегален цех в квартала Юмрание в Истанбул. Произведеният алкохол е бил складиран в бутилки и запечатан с етикети и бандероли, които не се различавали от истинските.

Задържан е собственикът и няколко съучастници. От разпита се установило, че фалшивият алкохол е бил предназначен за пласиране в големите хотели и увеселителните заведения за Нова година по цени със 100 турски лири за бутилка по-евтино от редовните.