Алачатъ е едно от най-цветните градчета в Турция. Известно е с тесните си улички, традиционните си каменни къщи, лозята, мелниците и крайбрежието си. Да, освен, че е красив за разходки, градът има и чудесни плажове, както и яхтено пристанище.

Какво повече би искал човек от ваканцията си?

Вижте фотогалерия >>>

Цветни къщи, калдъръмени улички

Историческият център на градчето представлява наниз от старинни къщи предимно в гръцки стил (Алачатъ е бил предимно с гръцко население до края на 19-и век, като промяна на границите и взаимна размяна на население между Турция и Гърция води до изселване на всички гърци до 1923 г.).

Повечето къщи са бели с ярко боядисани прозорци и цветни балкони. Уличките са тесни и калдъръмът се извива ту насам, ту натам, за да разкрие пред очите на посетителите следващото симпатично ресторантче с маси навън.

Историческият център на Алачатъ

Снимка: iStock by Getty Images

Магазин за сувенири в Алачатъ

Снимка: iStock by Getty Images

Тъй като градът е обявен за историческа забележителност, всички нови къщи също трябва да бъдат в стила на старите.

Остатък от гръцките обитатели на града са и вятърните мелници, които мигновено ще ви пренесат на Миконос или някой друг гръцки остров. 

Мелници в Алачатъ

Снимка: iStock by Getty Images

Мелници в Алачатъ

Снимка: iStock by Getty Images

Уиндсърфинг за начинаещи

Алачатъ е едно от най-добрите места за уиндсърфинг за начинаещи. Освен ветровития залив, който ще даде тласък в платната на учащите, градчето има много плитко крайбрежие. В Алачатъ се провеждат и състезания по уиндсърфинг.

Алачатъ е популярна уиндсърфинг дестинация

Снимка: iStock by Getty Images

Кулинарен рай

Алачатъ има важно място на кулинарната карта на Турция. От една страна, тук се отглежда мастиково дърво. Смолата му (мастикс) се използва в много турски десерти. В градчето можете да опитате турско кафе, сервирано с овкусена с мастикс вода, мастиково малеби, сладолед с мастикс, както и всякакви сладки, кексове и дори артишок, маринован с мастикс.

Всяка година в Алачатъ се провеждат Фестивал на подправките и Фестивал на изчезващите вкусове - две събития, които целят да запазят традиционните, щадящи природата и изискващи минимална обработка храни.

Заведения в историческия център на Алачатъ

Снимка: iStock by Getty Images

Как да стигнете до Алачатъ

Алачатъ се намира на 75 км от Измир и на 15 км от популярния сред българите турски курорт Чешме.