Българският туристически съюз (БТС) вече е готов с програмата си за лятна академия по планинарство за деца. Първите лагери ще са между 24 и 28 юли в хижа "Пионерска малка" в Рила, "Бъндерица" в Пирин и "Алеко" на Витоша. Това казва в интервю за БТА Христиана Станчева, ръководител спортно-туристически дейности в БТС.

Очакванията на организаторите са за този сезон да бъдат обучени между 50 и 100 млади планирани, които ще са първопроходците на възродения от БТС Юношеския туристически съюз, създаден през 1908 г.

А и Б на планинарството

Децата ще преминат първия от няколкото обучителни модула - общовъвеждащ. Професионални инструктори ще предадат на децата базови познания по ориентиране, ще ги научат как се подрежда раница за преходи, какви са видовете маркировки и ще им открият тайните на въжените елементи. На "Алеко", където има и стена за катерене, младите планинари ще покорят първия си "алпийски връх", ще се научат да правят няколко вида възли и ще разберат защо е важно да се осигуряват един друг по трудния път към небето.

Всеки модул задължително се води от инструктори, някои от тях са сертифицирани планински водачи, други са възпитаници на Националната спортна академия и са професионалисти в планинското ориентиране, алпинизъм. Лятната Академия на БТС е привлякла и спелеолози, както и експерти по пещерно спасяване от базата в Карлуково, разказа Станчева.

Занятията в края на юли, които ще са в Рила, са подходящи за деца от първи до четвърти клас, в Пирин са за ученици от пети до осми клас, а на "Алеко" - за най-големите - от 9 до 12 клас. Към момента най-голям интерес има към обученията по планинарство на Витоша, които ще бъдат от 4 до 8 септември, разказа Станчева. Те са учениците от 9 до 12 клас и ще бъдат на три места - хижите "Малка юрта", "Алеко" и на Бузлуджа.

Снимка: iStock by Getty Images

От 31 юли - 4 август лагерите ще се състоят в туристическия учебен център "Момина крепост", област Велико Търново, и на хижа "Мальовица", насочени само към кандидат-планинари от 9 до 12 клас, които ще преминат общовъвеждащ курс. Подобни курсове ще има между 14 и 18 август. Подборната програма за специализираните модули се очаква да бъде обявена от БТС до средата на лятото, а следващата седмица започват първите разговори с инструкторите и подготовката на пещерния модул на обучение с експерти "Пещерно спасяване" от Пещерния дом в Карлуково, като в този район се очаква да се състои специализираният модул по планинарство. Условието за записване в специализираните модули е децата да са преминали общообразователния модул.

От БТС отчитат, че поради по-късното стартиране на инициативата за обучение по планинарство на деца, тази година тя няма да може в пълен мащаб да се развие, но се надяват за следващото лято това да бъде постигнато.

Защо да пратим детето си на такъв лагер?

Тези лагери са здраве, движение, а децата, макар и за кратко, ще се откъснат от мобилните технологии, ще разгледат природата ни и ще открият различните начини на забавление, смята Станчева. Уроците по планинарство са подходящи за всяко дете, особено общообразователният модул. За него те не се нуждаят от нещо повече от чифт здрави обувки, връхна дреха, ветро- и влагоустойчива, шапка, очила, слънцезащитен крем и дрехи за една седмица, разказа Станчева, която е професионален планински водач. Целта е да научим децата, че планината има свои правила, които трябва да спазват, за да й се насладят безопасно. В планината всичко, което носим, е добре да го върнем обратно в града, защото дори и да има места за отпадъци, тяхното почистване става по-трудно и отнема повече време, разказа още Станчева. Най-важното е, че децата ще се върнат заредени с положителна енергия, с нови приятелства и нови идеи за игри.

Какво се случи с обичта на децата ни към планината за последните 20 години

През тези години интересът на децата към планината постепенно угасна, защото поколението между 20 и 40 години няма този вид култура на общуване с природата, което води до зачестилия планински травматизъм, а става дума за няколко елементарни правила, малко знания - какво е подходящо да се облече в планината, преди да тръгнем на поход да се информираме за прогнозата и да имаме едно наум, че времето в планината може да се смени за 15 минути, разказва Станчева, която е и специалист по ориентиране.

"Срещам хора, тръгнали по къс ръкав, без връхна дреха, които храбро поемат на поход дори и при предупреждение за гръмотевична буря и разчитат на късмета си, а целта на нашите обучения е именно да ограничим безразсъдното планинарстване", допълни Станчева.

Задачата ни е децата да се научат, че предварително трябва да проучват маршрутите си, да предвидят времето, което ще им е нужно за един преход, да се ориентират къде по маршрута има източници на вода, как да се пазят от слънчасване и каква първа помощ могат да окажат на приятелите си. По време на планинските академии на БТС децата ще се научат да разчитат топографски карти в различни мащаби, да използват компас, GPS и да ползват модерните мобилни приложения. Модерните технологии са важни да се научим да използваме, но не бива да изваждаме от раницата старите карти, които са вечният съюзник на любителите на планинските преживявания, защото няма да ни изоставят, дори ако няма ток, напомня Станчева.

След тези лагери организаторите се надяват децата ни да се научат и как да оцеляват, както и как да бивакуват в планината. Предвижда се да има симулации на ситуация, в която малките планинари са се загубили и ще им се наложи да се ориентират единствено по знаците на природата, картата и компаса, а за да се нахранят, ще разчитат на "менюто" в борова или широколистна гора, разказа Станчева.

Плановете за есента и зимата

Мечтите на организаторите на обучението по планинарство от БТС не свършват само с летните преживявания. Те обещават, че подобни школи ще има и през есента, зимната и пролетната ваканции на учениците, за което се водят разговори с училища в страната. Обученията ще бъдат под формата на модули по интереси - зимата, например, ще са насочени към алпийските дисциплини и преходи в снежни условия.

Скъпо удоволствие ли е образованието по планинарство?

На този въпрос отговорът не е еднозначен и е според семейния бюджет. Засега летните лагери на БТС струват 690 лева за пет дни, като в сумата влизат нощувките, прехраната, екипировката и обучението от инструкторите. От БТС разговарят с министерството на образованието лагерите им да се включат в училищните екскурзии, които са от 1-дневни до 5-дневни и са насочени към посещението на обекти в страната, свързани с историята на България, географията, екологията. Идеята е част от разходите по планинско обучение да се покрият от ресорната европрограма и така лагерите на БТС да станат достъпни за повече деца, обясни Станчева.

Снимка: iStock by Getty Images