Властите в Бали вече няколко пъти отлагат отварянето на страната за чужденци, но според последните планове на острова няма да са добре дошли бедните туристи, и специално бакпакърите (почитателите на нискобюджетните пътувания, които пътуват само с раница на гръб и предпочитат хостели, улична храна и т.н.).

Към момента границите на Бали остават затворени за туристи, в сила са строги протоколи за COVID-19.

Според местното издание "Bali Sun" индонезийските власти планират да отворят острова за туристи от страни с ниски нива на COVID-19 веднага щом епидемичната ситуация достигне "ниво 2 частичен локдаун". По-рано през годината беше обявено, че ограниченията ще отпаднат през юли, но заради увеличение на броя на случаите отварянето беше отложено за пореден път.

Най-противоречива е информацията, че властите искат да ограничат типа туристи на острова.

"Ще се стремим към качествен туризъм в Бали, затова няма да допуснем бакпакъри, когато планът за отваряне бъде пуснат в действие в близко бъдеще," се казва в изявление на министъра на морските дела и инвестициите.

В информацията не се посочва точно как ще се отсяват различните видове туристи, както и какво се има предвид под "качествен туризъм".

От години Бали е магнит за пътуващите с малък бюджет заради многобройните полети, ниските цени и райските тропически пейзажи.