С масов поход до връх Ком в Стара планина в Берковица ще бъде отбелязана 172-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов, съобщиха от местната община, предаде БТА.

Походът ще бъде на рождения ден на Вазов - 9 юли. Участниците ще се съберат пред къщата музей на Иван Вазов в центъра на Берковица, ще бъдат извозени с автобуси до хижа "Ком" в планината, а след това ще направят пешеходен поход до върха за около 2,30 часа. На Ком ще има литературно-музикална програма със стихове на Вазов и с песни, написани по негови произведения.

Иван Вазов е живял в Берковица като млад и е бил председател на Окръжния съд в града в периода от 7 март 1879 година до 18 септември 1880 година. Неговата къща е превърната в музей, в който и днес може да се видят личните му вещи и автентичната обстановка от онова време. Всяка година около рождения ден на големия творец се организират Вазови дни, в които се правят изложби за Вазов, представят се посветени на него книги, а деца стават уредници на музея на Вазов за един ден и изнасят беседи за Вазов пред гости от цялата страна.

Походът до връх Ком е вече традиционен и се провежда за шеста поредна година. Той е част от спортния календар на община Берковица. Посветен е на Вазов, който през 1879 година създава в Берковица първото туристическо дружество и прави първите организирани изкачвания на връх Ком (2025 метра). Възхитен от природата в този край младият Иван Вазов пише стихотворението "На Ком" и още няколко стихотворения за прослава на природата в Берковица.