Амстердам стартира туристическа кампания, чиято цел е да държи "неприятните" туристи настрана. Тя е насочена най-вече към британските туристи, за които нидерландците са убедени, че са едни от най-лошо възпитаните посетители.

Инициативата идва в момент, в който властите в Амстердам въведоха редица мерки за ограничаване на деструктивното поведение. Местната администрация се надява, че новата им туристическа кампания ще промени репутацията на Амстердам като дестинация популярна сред туристите с либерално отношение към наркотиците, алкохола и проституцията.

Общинските съветници са обезпокоени, че кварталът на червените фенери привлича вулгарен и воайорски туризъм, който не е желан в града.

През пролетта на следващата година властите ще започнат "възпираща кампания", насочена към чуждестранните посетители, които се държат оскърбително. "Целта на кампанията е да не допуснем посетители, които не желаем. Ако обичаме града, трябва да предприемем действия сега", заяви Софиян Мбарки, заместник-кмет на града.

"Необходими са действия, за да се предотвратят неудобствата и пренаселеността. Амстердам е световен град и шумът и оживлението идват заедно с това, но за да запазим града си годен за живеене, трябва да изберем ограничения вместо безотговорен растеж."

Кварталът на червените фенери в Амстердам е известен с легализираните си публични домове. Но жителите казват, че районът привлича пияни туристи, които създават неприятна и опасна атмосфера. Кафенетата за канабис в града също се оказват проблем заради шумните групи, част от момински и ергенски партита. Мбарки вече въведе някои ограничения, включително забрана за пушене на канабис по улиците в центъра на града.

Мерките предвиждат също така ограничаване на ергенските партита и традиционните обиколки по нощните заведения, както и намаляване на броя на круизите.

Туристическата кампания "стойте настрана" първоначално ще бъде насочена към британските посетители, съобщава вестник "Таймс", цитиран от Euronews. Ако е успешна, инициативата ще бъде приложена и към посетители от други държави.

Има планове и за нов "еротичен" център в покрайнините на града. Съветът се надява да премести около 100 витрини на публични домове от центъра на града в многоетажната сграда.

Целта е да се "изчисти" репутацията на града и вместо това туризмът да се насочи към историческите сгради и романтичните канали.

Властите имат дългосрочен план за намаляване на броя на туристите - под 10 млн. нощувки годишно - и за ограничаване на отдаването на имоти под наем в Airbnb.

Снимка: iStock by Getty Images