Няколко индийски филмови продуцентски къщи са решили да изберат България за следваща дестинация за някои от следващите си филми. Според Георги Алипиев - директор "Международно сътрудничество" в българското Министерство на туризма, представянето на страната като "всесезонна дестинация" и преминаването към пълно привеждане в съответствие с общата Шенгенска зона е спечелило вниманието на повечето екипи от филмовата продукция, пише Travel World

Следващата стъпка, поне според Алипиев, е привличането на индийски туристи в страната. Филмите, които ще бъдат заснети на българска територия са "Dilwale" на Шах Рук Хан, "Shivaay" на Аджай Девгн и "Bahubali". Индийците са се ориентирали коло няколко места в София.

"Имаме много, много хубава история на успеха със заснемането на боливудски филми и това се дължи на факта, че можем да предложим най-доброто качество на снимане. Професионалистите в България могат да помогнат на колегите от Индия.", споделя Алипиев пред PTI.

Посолството на Индия в България съобщава, че бившият президент на Индия - Рам Натх Ковинд е поискал от българския си колега Румен Радев да посети снимките на филма "Брахмастра: Първа част - Шива". Рам Натх Ковинд е бил на официално посещение през 2018 г. През 2019 г. в София се снима приключенското телевизионно риалити "Khatron Ke Khiladi".

Алипиев е посочил и други интересни възможности за рекламиране на България в Индия. Той е посочил, че България е 16-тата по големина страна в ЕС, а освен това има достатъчно интересни локации, които да спечелят вниманието на индийски туристи. За тази цел посочва 30-те минерални извори и факта, че България е една от трите спа дестинации в Европа.

"Индия е един от най-важните е перспективни партньори на Европейския съюз, защото знаем, че Индия е повече или по-малко най-голямата демокрация в света. Ние споделяме общи демократични ценности с Индия и това е основата на нашите двустранни отношения.", споделя Алипиев.