Над четири милиона туристи са посетили Берлин през първите шест месеца на годината, отчете преди дни статистическата служба на Берлин-Бранденбург. Все повече чуждестранни туристи посещават Берлин след отпадането на санитарните мерки, свързани с пандемията от новия коронавирус.

Общо 4,36 милиона туристи са отседнали за близо 11,15 милиона нощувки в хотелите в германската федерална столица, съобщи официалният портал за пътувания на Берлин visitBerlin. Това са около 65 на сто от посещенията в града за същия период преди пандемията и около 70 на сто от нощувките, регистрирани тогава. Малко под 65 на сто са посещенията в Берлин от германски туристи, а малко над 35 на сто - от чуждестранни посетители.

През 2021 г. чужденците, гостували на Берлин, са били по-малко - около 29 на сто от туристическия поток. Най-много са посещенията в Берлин на туристи от Великобритания, Нидерландия и Испания, а от страни извън Европа гражданите на САЩ са проявили най-изявен интерес към столицата на Германия.

"Гостите се завръщат в Берлин", коментира в прессъобщение Букхард Кикер, изпълнителен директор на visitBerlin. "Това е добър знак. Берлин не е загубил нищо от своята привлекателност".

През юни тази година заетостта на хотелите в Берлин е била 80,4 на сто. В сравнение с големите градове в останалите страни германската федерална столица води по този показател. Заетостта на хотелите през юни тази година в Лисабон например е била 80,1 на сто, в Париж - 80 на сто, Ню Йорк - 79,6 на сто, Лондон - 78,5 на сто. Барселона има преднина с 84,3 на сто заетост на хотелите си.

Туристическите атракции и културните събития в германската федерална столица са сред двигателите на интереса на посетителите. Изследване на пазара сочи, че посещението в театрите в Берлин са на нивата от 2019 г. за първите шест месеца на годината. В музеите са отишли с 25 на сто по-малко посетители в сравнение с предпандемичната година, но през юни е отчетен повишен интерес и към тях, както и към туристическите атракции.

Въпреки забавянето именно по време на пандемията в Берлин отвориха врати Хумболтовият форум и реновираната Нова национална галерия, които сега привличат ценителите на изкуството от цял свят след тежките ограничения в годините на пандемията. Роклегендите от "Ролинг стоунс" приключиха европейското си турне в началото на август с грандиозен концерт в Берлин, който събра хиляди почитатели от цял свят.

Департаментът за икономика, енергетика и публични предприятия в провинциалния Сенат и visitBerlin стоят зад няколко кампании в подкрепа на рестартирането на туризма в Берлин. Кампанията "Посети света на Берлин" привлича интереса на туристите през летния сезон. Кампанията "Кажи ми, Берлин" пък е насочена основно към развитие на конгресния туризъм в периода след пандемията.

Берлин загуби около 10 на сто от хотелския си капацитет по време на пандемията, когато имаше два тежки периода на локдауни през 2020 и 2021 г., каза в отговор на въпрос на БТА Кристиан Тенцлер, говорител на visitBerlin. Преди коронавируса в Берлин имаше 787 хотела със 150 000 легла, а последните данни сочат 718 хотела със 141 000 места, посочи той и уточни, че през последните месеци в Берлин има новооткрити хотели.

Тенцлер подчертава значението на подкрепата на федералното правителство и от местните власти в Берлин за оцеляването на компаниите в туристическия сектор по време на санитарната криза. Освен подкрепата за работодателите, властите са предложили помощ и за обучителни и образователни програми в сектора.