Румънците посрещнаха 2023 г. с редица новости, а една от тях се оказа въвеждането на данък върху бакшиша, който клиентите оставят в заведенията. Това, разбира се, важи най-вече за бакшиша, плащан с банкова карта, тъй като парите, давани в брой, е малко вероятно да бъдат регистрирани в касовия бон.

На 13 декември 2022 г. Камарата на депутатите прие със 189 гласа "за", 34 "против" и 4 въздържали се проектозакон, който регламентира бакшишите. Депутатите определиха, че размерът на бакшиша ще бъде от 0 до 15 процента от стойността на консумацията, ще може да се плаща с банкова карта и ще бъде облаган с данък от 10 процента.

Под бакшиш се разбира всяка сума, предложена доброволно от клиента, в допълнение към стойността на предоставените стоки и услуги в ресторантите и баровете, се посочва в нормативния акт. В документа се отбелязва, че "за икономическите оператори бакшишът, инкасиран от клиентите, се отразява в касовия бон, независимо от начина на инкасирането му". Също така се посочва, че е "забранено икономическите оператори да обуславят под каквато и да е форма доставянето на стоки или извършването на услуги от даването на бакшиш".

Как действа новият регламент?

Икономическите оператори са задължени да връчат на клиента сметка преди издаването на касовия бон, като в нея е предвиден раздел, в който клиентът може да избере бакшиш в размер между 0 и 15 процента от стойността на консумацията, и друг раздел, в който клиентът може да впише сумата, предложена като бакшиш, като абсолютна стойност, ако избере тази опция.

По изключение при доставянето на стоки до дома на клиентите икономическите оператори не са задължени да отразяват бакшиша във фискалния бон, посочва икономическото издание Еконмедия.

Законът влезе в сила от 1 януари 2023 г., а неспазването на разпоредбите му ще бъде санкционирано с глоба от 2000 до 4000 леи (от 793 до 1586 лева).

Идеята за закона тръгва от предприемачи от сектора на хотелите, ресторантите и кафенетата преди няколко години, по-точно от пресконференция през август 2019 г., в която освен представители на бизнеса участва и тогавашният финансов министър Еуджен Теодорович, припомня БТА.

Снимка: iStock by Getty Images

Оборотът на този икономически сектор в Румъния е значителен и възлиза на около 15 милиарда леи (5,95 милиарда лева), което означава, че стойността на инкасираните бакшиши също е съществена - между 750 милиона и 1,5 милиарда леи (между 297 милиона и 595 милиона лева). Облагането им би означавало допълнителни приходи в държавния бюджет.

Сега собствениците на фирми от туристическия сектор казват, че подобен регламент, за който те настояват от дълго време, поставя Румъния сред цивилизованите страни, в които бакшишът е регламентиран.

Драгош Радукан, председател на Федерацията на организациите на собствениците в румънския туризъм, заяви, че "измененията срещат спънки заради липсата на култура, разбиране, отвореност... Който, получава бакшиш, иска да вземе всичко, без да плаща данък от 10 процента". По думите му сервитьорите не гледат добре на тази система, "защото така са научени: да вземат парите, да ги пъхнат в джоба и да се скрият с тях".

Той отбелязва, че законът не носи в себе си задължението да се оставя бакшиш и че това ще става, само ако клиентът е доволен от услугите. Фискализирането на бакшиша помага на служителите да могат да покажат, че имат допълнителни доходи, когато искат да получат кредит например, обяснява още Радукан.

Снимка: iStock by Getty Images