Турция е една от основните дестинации за стоматологичен туризъм в света, заедно с Унгария, Тайланд и Дубай, съобщава Еuronews.

Тарик Исмен от Турската стоматологична асоциация настоява, че турските зъболекари реагират само на търсенето и извършват манипулации, които пациентът е пожелал.

"Някои хора искат да изглеждат като холивудски звезди и да имат ярка, флуоресцираща усмивка", казва той и обяснява, че процентът на сгрешените операции от "3-5% е приемлив... и може да се случи навсякъде", като добавя, че нито един от 40-те хиляди зъболекари на неговата асоциация не е бил отстранен.

"Турските зъболекари са най-добрите и най-евтините в света", заявява Тюркер Сандали, пионер в стоматологичния туризъм в Турция преди 20 години, а в клиниката му 99 процента са чужденци.

"Но... и ми е тъжно... 90 процента от турските клиники се занимават с евтина стоматология", добавя Сандали и обвинява нелегалните  туроператори, че вредят на имиджа на бранша.

Ръководителят на истанбулска клиника, който не пожелава да бъде назован, заявява, че някои клиники в Турция лекуват зъби, които не се нуждаят от лечение. "Те поставят фасети на зъби, които се нуждаят само от избелване или изсветляване, а понякога дори слагат коронки", казва той.

Британската асоциация на стоматолозите алармира за това явление, предупреждавайки за "значителните рискове... от евтиното лечение" в чужбина, предупреждавайки за много случаи на инфекции и "лошо прилягащи коронки и импланти, които изпадат".

Патрик Солера от Френския зъболекарски съюз заявява, че е ужасен да види дори как влиятелни личности отиват в Турция, за да лекуват зъбите си.

"Изваждането на здрав зъб, за да се постави коронка, е равносилно на осакатяване. Във Франция ще ви затворят за това."

След като се върнат у дома, пациентите получават оскъдно и скъпоструващо правно обезщетение. "Когато пациентът се върне от Турция или от друго място с вече извършена процедура, зъболекарите отказват да го докоснат, защото носят отговорност", казва Солера.

На пациентка, след неуспешна стоматологична интервенция в Турция, й е предложено лечение, което струва 30 000 евро - три до четири пъти повече, отколкото е платила за лечението си в Турция.

"Ако искате да се лекувате, намерете сами лекаря си, говорете директно с него и не ходете без онлайн консултация", казва адвокатът Бурку Холмгрен от London Legal International. Тя заявява, че е помогнала на повече от дузина пациенти, които са имали проблеми с турската стоматологична помощ, да получат обезщетение.

"Процесът е много бавен - отнема около две години", каза Холмгрен и добавя, че е спечелила "96%" от делата си.

Ръководителката на Истанбулската камара на зъболекарите Берна Айта заявява, че все още вярва в медицинския туризъм, но е притеснена от броя на студентите, които искат да започнат работа в тази професия. През 2010 г. в Турция е имало 35 стоматологични факултета, а сега те са 104. "Ние създаваме бъдещи безработни зъболекари", казва Айта. "И ако си намерят работа, някои от тях за съжаление няма да се интересуват толкова от етиката".