След последните държави, премахнали COVID ограниченията по границите си в началото на май, пътуването без ограничения вече е възможно до 27 европейски дестинации. 

Повечето балкански държави отмениха всички изисквания в стремежа си да привлекат туристи през лятото, докато популярни дестинации като Италия, Франция, Германия и Португалия все още изискват сертификат. Скандинавските държави и повечето страни в Централна Европа също са свободно достъпни.

На първо място в списъка е България, тъй като доскоро пътуващите в чужбина трябваше да покажат COVID сертификат при завръщане в страната, но от 1 май това не е необходимо, независимо от коя страна се завръщат пътниците. 

Ето и списък на всички страни в Европа, до които в момента пътуваме без каквито и да било COVID ограничения на границите. На някои места, като например Гърция, все още важат някои ограничения вътре в страната. 

1. България

2. Дания

3. Швеция

4. Норвегия

5. Швейцария

6. Исландия

7. Полша

8. Великобритания

9. Ирландия

10. Нидерландия

11. Унгария

12. Португалия - само остров Мадейра (в останалата част на Португалия ограниченията все още важат)

13. Черна гора

14. Турция (Преминаването на границата на Турция е без никакви изисквания за сухопътните, морски и жп гранични пунктове. Пристигащите със самолет в страната трябва да представят тест, ваксина или документ за преболедуване.)

15. Румъния

16. Сърбия

17. Словения

18. Хърватия

19. Гърция

20. Словакия

21. Чехия

22. Естония

23. Литва

24. Латвия

25. Молдова

26. Албания

27. Северна Македония

Готови сте за път? Резервирайте самолетни билети и хотел ТУК >>>