Потенциалните чуждестранни гости на Гърция се безпокоят заради вероятността да се разболеят, страхуват се от неудобствата, на които ще бъдат подложени по време на полетите и в хотелите, започват да се проявяват и признаци на ограничения в разполагаемия им доход, а повечето от тях, които планират да пътуват, не очакват да го направят преди есента.

И всичко това в случай, че няма втора вълна на пандемията, която би засилила безпокойствата им и би влошила финансовото им състояние. Само един от четирима изглежда склонен да пътува по-рано, тоест в периода юли - септември.

Безпрецедентни обстоятелства

Но и тази категория изглежда обезсърчена от безпрецедентните обстоятелства, при които вече се извършват пътуванията. Това са само някои от изводите от проучване, проведено от (агенцията за стратегически туристически маркетинг) Mindhaus в сътрудничество с изследователската платформа "Полфиш" (Pollfish), което се публикува ексклузивно в "Катимерини" два дни преди обсъждането му на форум на Световната организация по туризъм във вторник, 7 юли, на тема "Готови ли сте да пътувате? Какво очакват пътниците от туристическите дестинации".

От общия брой на участниците в извадката 24,7 процента декларират, че смятат за вероятно да реализират международно ваканционно пътуване в течение на следващото тримесечие (юли - септември), а други 32,9 процента - от октомври до края на годината.

Желанието за международни ваканционни пътувания, според изводите от проучването, нараства, но проблемите с придвижването и с туристическите дестинации остават в центъра на вниманието на потенциалните пътници. Затова и засилената позиция на Гърция както по отношение на предпочитанията на основните чужди пазари, така и що се отнася до усещането за сигурност в представите на пътниците, както се регистрира през последните седем седмици, се оценява, че много трудно ще се превърне в търсене, особено ако се вземе предвид засилващата се конкуренция, главно от Хърватия, но и от Египет и Турция.

Става въпрос за втория етап от проучване, проведен на 25 юни 2020 г. сред извадка от 3000 души, които са планирали по-рано международно ваканционно пътуване за 2020 г. от пазарите на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия. Припомня се, че точно същото проучване беше осъществено на 13-14 май 2020 г., няколко дни преди премиерът Кириакос Мицотакис да обяви възобновяването на гръцкия туризъм. Тогава компанията за стратегически туристически маркетинг и член на V+O Greece установи, че 66% от пътуващите желаят да пътуват извън страната си, като търсят сигурност и безгрижие, а Гърция беше смятана от повечето пазари за една от най-привлекателните дестинации в Средиземноморието за пътуване от юни до август 2020 г. - обстоятелство, което изглежда, че се потвърждава и от втория етап на проучването.

Процентът на хората, които желаят да пътуват извън страната си, вече се е увеличил на 70,9 процента (+4,4 процента), като свидетелства за голямо желание за ваканционни пътувания. Водеща обаче сега е ролята на пълното вдигане на пътническите ограничения от всякакъв вид.

(Този фактор) се смята за по-важен дори от откриването на ваксина. Нещо, което така или иначе е малко вероятно да стане преди края на годината, доколкото различните страни се намират на различни етапи на пандемията и няма единен отговор на равнище ЕС. Затова и търсенето до края на 2020 г. се очаква да бъде по-ниско дори от прогнозираното.