Нови държави влязоха в списъка с дестинации, където част или всички ограничения за преминаване на границите отпадат. 

Дубай

Като част от световната тенденция за облекчаване на мерките за пътуване, свързани с пандемията, Дубай обяви, че премахва изискването за представяне на отрицателен PCR тест за всички ваксинирани чужденци.

Те ще трябва само да покажат сертификата си за ваксинация. Правилото за PCR тест остава в сила за неваксинираните, при които изследването трябва да е направено до 48 часа преди заминаване.

Емирството облекчи и други мерки. Носенето на маски на открито вече е по желание, но остава задължително за всички обекти на закрито, включително градския транспорт, хотели, ресторанти, музеи. Ресторантите в Дубай за пръв път от 2020 г. могат да приемат посетители на 100% от капацитета си

От 28 февруари движението между Дубай и Абу Даби ще се извършва без изискване за представяне на зелен сертификат. Сертификатът обаче засега остава в сила за ресторанти и молове в Абу Даби.

Исландия

От петък, 25 февруари, Исландия стана част от клуба на европейските държави, в които всички ограничения, свързани с COVID-19, са отменени. В официално съобщение на исландското здравно министерство се казва, че всички официални епидемиологични мерки се отменят - както вътре в страната, така и на границите. Това включва и изискването за карантина на заразените с COVID-19.