Два редовни полета седмично ще бъдат изпълнявани от Летище Пловдив до Истанбул и обратно. За това се договориха на среща председателят на Съвета на директорите на Летище Пловдив Дойчин Ангелов, изпълнителният директор на аерогарата Красимир Пешев и представителите на турската нискотарифна авиокомпания "Пегасус еърлайнс", съобщават от ръководството на пловдивското летище, цитирани от БТА. Самолетите ще кацат на летище "Сабиха Гьокчен", откъдето има стотици възможности за прекачване на полет до различни части на света, включително полети до десетки желани дестинации в Европа и Азия.

По данни на Дойчин Ангелов предстои подписване на договор, като първият полет се очаква да бъде осъществен на 21 януари 2023 година. Цената на билета също е атрактивна, като прогнозната стойност е , допълва той.

"Изключително сме щастливи, че в кратки срокове договорихме стартирането на редовната авиолиния Пловдив-Истанбул. По този начин се отваря вратата в Пловдив да пристигнат по-лесно туристи от различни точки на света, а и българи да летят без проблем от Пловдив до стотици дестинации чрез прекачване на истанбулското летище", коментира Ангелов. Линията се очаква да бъде атрактивна и с голям пътникопоток както за бизнеса, който има много голям интерес по тази дестинация, така и за арменската общност в Пловдив, тъй като има удобна връзка с полети до Ереван, каза за БТА Дойчин Ангелов.

Това е първата в историята на пловдивското летище линия до Турция. В процес на приключване са преговори с друга авиокомпания за втора линия, която ще свързва Пловдив с Бурса и Анталия, като в началото на следващата година ще стане ясно откога тя може да бъде в действие.

Както всяка авиокомпания, така и тази очаква да бъде подкрепена от Фонда за развитие на Летище Пловдив. Обещаната подкрепа е била ключова, за да бъде възможно разкриването на редовна авиолиния до Пловдив. Срещата на кметовете на Пловдив и Истанбул Здравко Димитров и Екрем Имамоглу също е дала тласък за благоприятното развитие на преговорите. Ангелов добави, че зад всички действия и срещи, свързани с авиолинията до Истанбул, Летище Пловдив е получило изключителното съдействие на посланика на България в Турция Ангел Чолаков.

Този месец Летище Пловдив дава старт на зимната програма с нови чартърни полети. Полетите от Анталия и Измир до Пловдив ще се изпълняват от авиокомпанията SunExpress. Чартърните полети са общо осем на брой и ще се извършват до началото на месец февруари. Втората програма е от Белфаст, Северна Ирландия, и започва на 20 декември. Полетите са 17 на брой, като ще продължат до 26 март и се изпълняват от авиокомпанията Jet2.

В момента от Летище Пловдив има редовни полети до лондонските летища Лутън и Станстед, немските в Дортмунд и Меминген, изпълняват се и полети до Дъблин.