Това лято в Париж се очаква да се съберат милиони посетители за летните олимпийски игри. Цените на хотелските стаи вероятно ще скочат до небето. Билетите дори за по-малките събития ще се търсят с нетърпение. Почти всеки аспект от посещението на френската столица вероятно ще се превърне в трофей за обикновените пътници.

За някои елитни туристи обаче нищо не е прекалено скъпо.

Вече се продават луксозни олимпийски пакети, които предлагат ексклузивен достъп до спортния спектакъл, както и много висококачествени пътувания и настаняване. Малцината щастливци, за които разходите не са проблем, могат да очакват да платят около няколкостотин хиляди долара, за да видят игрите отблизо.

Така например петчленно северноамериканско семейство, което пътува до Париж за Олимпийските игри с компанията за преживявания The GR8 Experience, може да очаква да похарчи между 250 000 и 380 000 долара в зависимост от петзвездния хотел или луксозния наем, който е избрало.

Снимка: AP/БТА

Тези шестцифрени суми включват 11 нощувки, първокласни места за церемонията по откриването и билети за спортове като плуване, водна топка, гмуркане, плажен волейбол, лека атлетика и футбол. Те ще се радват и на VIP транспортни услуги в Париж, както и на специални домакини по време на престоя им в града.

Както се вижда от посочените по-горе цени, индустрията на спортния туризъм е голяма печалба: през 2022 г. тя е на стойност близо 588 млрд. долара, а до 2030 г. се очаква да нарасне със 17%. А тази година няма по-голямо спортно събитие от Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

"Клиентите ни искат директен достъп до най-популярните спортни събития: гимнастика, тенис и баскетбол, и това са само три от тях", казва пред CNN Travel главният изпълнителен директор и съосновател на The GR8 Experience Барнабас Карега. Компанията отчита рекорден брой запитвания от страна на своите предимно северноамерикански клиенти за двуседмичното събитие.

Снимка: iStock by Getty Images

Тъй като емблематичната река Сена в Париж ще заеме централно място по време на церемонията по откриването, а организаторите ще заменят традиционния стадион с плаващ парад на нациите, първата вечер, както обикновено, е най-търсена - стига да бъде "преживяна по възможно най-ексклузивния начин", казва Карега.

"Имаме и някои клиенти, които всъщност отиват ден преди това, за да видят подготовката на церемонията по откриването за едно наистина страхотно преживяване зад кулисите", казва Карега.

GR8 казва, че някои от нейните клиенти са наемали частно за една вечер Ducasse sur Seine, речната лодка на Ален Дюкас, първият готвач, който има три ресторанта с три звезди Мишлен. Други ще  се срещат с олимпийски ръководители, държавни глави, звезди от А-листата и бивши олимпийски шампиони на площад Трокадеро, където ще приключи парадът.

Изготвени по поръчка маршрути

В маршрутите, разгледани от CNN Travel, компаниите за преживявания се възползват от най-ексклузивните пакети, предоставени от официалния доставчик на гостоприемство On Location за билети за олимпийските събития. Те включват достъп до гостоприемни апартаменти, които ще бъдат напълно обслужени и ще предлагат алкохол. В същото време широката публика няма да може да си купи алкохол съгласно строгата забрана на Франция за консумация на алкохол в спортните обекти.

Туроператорът Kensington Tours съобщава, че има двама клиенти, които ще пристигнат в Париж за първите седем нощи на Игрите. Те ще започнат престоя си, наблюдавайки церемонията по откриването от моста Алма, а пред тях ще се издига Айфеловата кула. Базовата цена на този официален пакет Bridge 360 е 10 300 долара и включва течащо шампанско, музика на живо и срещи с олимпийци в обстановка в стил бирария.

Снимка: iStock by Getty Images

От Кенсингтън твърдят, че най-добрите билети - "златни билети първа категория А" - вече са осигурени за клиентите им на цена между 500 и 1000 долара за билет за тенис и баскетболни събития. В единствения ден, в който няма да посещават никакви събития, те ще бъдат отведени на частна дегустация на уиски, водена от собственик на дестилерия.

Анджела Адто Тепа от AZA Luxury Travel казва, че нейната компания е разработила цяла парижка програма за семейство финансисти от Оаху, Хаваи, които идват специално, за да гледат баскетбол и борба.

Париж предлага много възможности за луксозни пътувания по време на Олимпийските игри", казва Адто Тепа. "Подготвих маршрут, който включва ресторанти със звезди на Мишлен, кураторски екскурзии за пазаруване в модните квартали на Париж и частни обиколки на емблематични забележителности като Лувъра."

По същия начин Craft Travel организира натоварен 15-дневен маршрут за четиричленно семейство от Ню Йорк, включително двама тийнейджъри. Сред ексклузивните преживявания е частен концерт в Palais Garnier, позлатения оперен театър в Париж.

"Сред изпълнителите ще бъдат балетист от Националната опера, класически квартет и оперна певица. Изпълнението ще бъде придружено от изискана вечеря. След това те ще се насладят на обиколка зад кулисите на операта, включително посещение на работилницата за костюми, където се случва цялата магия", казва Андреа Галвес, директор на Craft Travel.

Домът на семейството в Париж ще бъде апартаментът La Réserve, точно срещу Трокадеро. "Те пожелаха първокласно местоположение и луксозна среда, която да се усеща като домашна, но да предлага услугите на петзвезден хотел, и точно това ще получат", казва Галвес. Апартаментът ще включва придружител на пълен работен ден и личен шофьор, за да могат да избегнат вече разтеглената мрежа на градския транспорт.

Снимка: iStock by Getty Images

Дворци и суперяхти

За да осигурят на клиентите си достъп до най-престижните хотели в Париж, много консултанти по луксозни пътувания правят общи резервации в обекти в целия град.

"Сключихме договори за блокове от стаи в осем различни хотела за целия период на игрите. След това предоставихме на нашите гости по-кратки престои в рамките на тези блокове", казва Дейв Гентър, президент на експертите по спортни пътувания Roadtrips, компания на Internova Travel Group. Сред тях са Rosewood Hôtel de Crillon, Le Bristol Paris и Shangri-La Paris.

Тези, които са си осигурили стая в най-добрите хотели в Париж, плащат най-високата цена за тази привилегия. В Le Royal Monceau Raffles Paris, един от най-престижните "дворцови" хотели във Франция (статут, който се присъжда на изключително луксозни имоти), апартаментът Royal Monceau с площ 190 кв. м е резервиран за времето на Олимпийските игри на цена 27 000 долара на вечер.

Подобно на спортистите, които са дошли да подкрепят, богатите туристи водят със себе си в Париж целия си антураж. "Някои от най-добрите апартаменти са персонализирани според предпочитанията на гостите за интериор и ще разполагат с кът за прически и грим", казва генералният мениджър на Le Royal Monceau Никола Де Голс.

"Обикновеният гост пътува с личния си готвач и работи с кулинарния екип на хотела, за да адаптира кухнята в апартамента към своите нужди." В предната част на хотела ще бъде обособена зона и за собствените автопаркове на гостите. "Някои от тях пътуват с почти 20 автомобила", допълва Де Голс.

Тъй като и други френски градове като Марсилия и Ница - и дори отдалечената френска територия Таити - са домакини на олимпийски събития, едва ли е изненада, че чартърите на суперяхти също са в тенденция за игрите.

От Fraser Yachts твърдят, че Askari, 33-метрова класическа яхта, базирана във Френска Полинезия, е получила множество запитвания за сърф събитията в Teahupo'o, Таити.

В Средиземно море базираната в Монако брокерска компания има потвърден чартър на 27-метрова моторна яхта в Марсилия за проследяване на олимпийското състезание по уиндсърфинг в началото на август и също така търси да разположи яхти от американския си флот в Средиземно море, за да отговори на повишеното търсене на чартъри в Южна Франция това лято.

Олимпийските игри за вино

Като се има предвид изборът на страната домакин, изглежда, че много луксозни пътници също искат да си осигурят вина, достойни за златен медал, на които да се насладят по време на престоя си в Париж. Клеман Бру и Шарл дьо Бросес, които стоят зад Cookoon, луксозна гастрономическа услуга, която свързва клиентите с готвачи, носители на звезди Мишлен, на ексклузивни частни места, казват, че вече са свидетели на голямо търсене на изискани и редки вина от страна на пристигащите посетители на Олимпийските игри.

Снимка: guide.michelin.com

"Свърза се с нас един американски професионален спортист, който ни каза, че много харесва по-стари бургундски вина", казва Бру. Благодарение на мрежата на службата си двамата вече са успели да се снабдят с почти 40-годишна бутилка Henri Jayer Vosne-Romanée "Cros Parantoux" - вино, чиято средна цена е около 16 000 долара за бутилка - както и с вина от друго уважавано бургундско имение, Domaine de la Romanée-Conti.

Вината ще бъдат сервирани в изключително ексклузивен частен имот, осигурен от дуото. "Организираме специална вечер с водещ готвач и сомелиер на невероятно място с гледка към Марсово поле", казва Брю.

И все пак, въпреки сложната им мрежа от връзки, изглежда, че има някои искания, които дори и най-обвързаните консиержи на UHNW не могат да гарантират.

"Един наш клиент се интересува от среща  зад кулисите с американската гимнастичка Симон Байлс", обяснява Карнега от GR8.