Националният авиопревозвач на Египет "Иджипт еър" (EgyptАir) ще възстанови седмичните си полети до няколко града в Китай през март след прекъсването, причинено от пандемията от ковид, обяви изпълнителният директор на компанията Йехия Закария, цитиран от в. "Ал Ахрам".

Закария уточни, че "Идижпт еър" ще започне да изпълнява тринадесет полета до Китай, от които три до Пекин, три до Ханчжоу и седем до Гуанчжоу. Авиопревозвачът работи за скорошното възобновяване на линията до Шанхай. В последно време "Иджипт еър" е получил над 1200 искания от китайски туристически компании за организиране на пътувания до Египет, отбеляза Йехия Закария.

Около половин милион китайци са посетили страната на фараоните през 2018 г. Две години по-рано египетските власти отмениха изискването за наличие на виза преди пристигане в Египет за китайските туристи.

Пандемията от Covid-19, а след нея и войната на Русия в Украйна, силно засегнаха туризма в Египет, който е ключов източник на валута за северноафриканската държава. За първите девет месеца на данъчната 2021/2022 година приходите от туризъм все пак са се увеличили с 5,1 милиарда долара, според доклад за платежния баланс на Египетската централна банка. Браншът възлага надежди и на завръщането на китайските туристи, допълва БТА.