Екопътека, преминаваща през едни от най-атрактивните забележителности в района, ще бъде изградена на територията на община Момчилград, съобщават от общинската администрация.

Началната й точка ще бъде намиращият се край село Равен резерват "Боровец". Той е известен на природолюбителите като място с над 100-годишни дървета черен бор, зимен дъб, благун, както и интересни екземпляри бял бор. Маршрутът ще преминава през природния феномен Вкаменената гора, за чиито дърветата се предполага, че са били част от съществувала преди 30 милиона години гора, намирала се на брега на древно море.

Снимка: фейсбук страница Момчилград

"Тя е уникална, защото е единствената в света, в която дърветата продължават да стоят изправени. Най-голямата вкаменелост е с диаметър около 4 метра и височина от метър. Вкаменената гора заема площ около 75 акра и е изключително живописна", споделят от администрацията. И допълват, че екопътеката ще преминава още през древната астрономическа обсерватория Харман кая, известна и като българският Стоунхендж. Край древното светилище е съществувал тракийски град, който според археолози е най-големият в Родопите. Туристическият маршрут ще достига и до религиозния комплекс Елмалъ баба текке, в който може да се разгледа джамия с библиотека. Самият религиозен комплекс е разделен на две части. В по-голямата има няколко гроба на духовни водачи. Според легендата в по-малката част на текето са погребани ръцете и очите на Фатима - дъщеря на пророка Мохамед.

По целия маршрут на екопътеката ще бъдат поставени указателни табели, пейки и кошчета за смет, а от крайната й точка ентусиастите ще могат да се върнат към началната с велосипеди, осигурени от община Момчилград.

За БТА от пресцентъра на общинската администрация коментираха, че реализирането на проекта е част от стратегията на общината в посока развитие на туризма. Пример за това е и асфалтирането на 6 километрова отсечка между селата Груево и Летовник, по пътя за планинския извор Дамбалъ. "По този начин ще бъде завършен целият маршрут до мистичната местност", допълват от общината и припомнят за възобновените през 2022г. след 15-годишно прекъсване разкопки на тракийското светилище край село Татул, които ще продължат и през тази година.

Проектът за екопътеката на община Момчилград ще бъде осигурена от Местна инициативна група "Момчилград-Крумовград" по Програмата за развитие на селските райони. Целта е да се възстанови съществуваща и да се изгради нова инфраструктура в района, посочват още от администрацията.

Снимка: фейсбук страница Момчилград