Емблематичната сграда "Flatiron", намираща се в сърцето на Манхатън, е изправена пред нови промени, след като неотдавна бе продадена на публичен търг за 190 млн. долара.

Забележителността на Ню Йорк ще бъде превърната в луксозни жилища, обявиха нейните нови собственици за "The New York Times". Очаква се трансформацията да отнеме около три години, казаха те, тъй като се нуждаят от одобрение от Министерството на градоустройството. Предложеното преустройство от тях има за цел да даде втори живот за "Flatiron", която по време на COVID-19 остана без собственик и отиде на търг.

Бъдещето на сградата като "жилище" започна да се оформя едва неотдавна. Компанията, купила архитектурния паметник, е "Brodsky Organisation". Предприятието се очаква да ръководи преобразуването на сградата, а планът е да разполага с жилища за продажба, както и да отдава под наем.

Въпреки странния интериор на "Flatiron", многобройните му прозорци биха направили преустройството в жилища много по-лесно от повечето офис сгради. Единствено конструкцията ще изисква някои големи вътрешни промени: стълбите и асансьорите ще бъдат преместени. Точното разположение и броят на новите жилища не са определени. Собствениците обмислят различни планове.

Източник: iStock by Getty Images

През своята 121-годишна история "Flatiron Building" се идентифицира с Манхатън като "Empire State Building". "Виновникът" за сградата е архитектът Дейниъл Х. Бърнам, който я е проектирал по такъв начин, че да успее да пасне на необичайния парцел. Впрочем кварталът, чието име носи сградата, е и един от най-скъпите и търсени райони на Манхатън за жилищно строителство.