Пътуването в Европа това лято скоро ще стане много по-лесно и организирано, след като органите на ЕС внесоха поправки в изискванията за обявяване на рискови държави и се договориха за въвеждането на дигитален COVID сертификат за пътуване в страните членки.

ЕС прие поправки в препоръките на общността за осъществяване на несъществени пътувания, както наричат пътуванията с цел ваканция или посещение на приятели например.

Три пъти се увеличава епидемиологичният праг, след който страните ще бъдат прибавяни в списъците на рискови държави, съобщиха от ХОТРЕК - Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, цитирана от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която e единствен пълноправен член за България.

Вече прагът няма да е 25 заразени на 100 000 население, а 75, което ще позволи на повече туристи да пътуват до ЕС без ограничения за тестване или карантина, освен ако държавата членка не изисква това допълнително, се казва в съобщението на ХОТРЕК до членовете му в европейските държави.

Отпадат карантините и тестовете за всички туристи от трети държави извън Общността, които са ваксинирани с две дози на ваксини, признати от Европейската агенция по лекарствата. Държавите-членки също ще могат да приемат ваксинирани туристи, получили призната от СЗО ваксина, но само ако желаят. Въпреки това от ЕС оставят решението дали да тестват тези туристи или да ги поставят под карантина индивидуално на всяка страна членка.

Препоръката се очаква да бъде официално приета днес като точка "А" от заседанието на Съвета по външни работи - така че не се очакват допълнителни промени, посочват от ХОТРЕК и допълват, че затова се очаква и граждани на нови трети държави извън ЕС да бъдат включени в списъка на пътуващите, които могат да пристигат свободно на територията на Общността.

Междувременно вчера стана ясно, че Европейският парламент, Европейската комисия и държавите членки се договориха за въвеждането на дигитален COVID сертификат в Европейския съюз за пътуване, който се предвижда да влезе в сила от 1 юли.