Есента в средиземноморските области на Турция е като лято. Температурите на въздуха през октомври не падат под 27-28 градуса в Алания. Това е живописен курортен град с около 350 хиляди души население, който популярно е наричан турската Ривиера. Лазурните вълни на източното Средиземно море са като огромен килим в тюркоазен цвят, който омагьосва погледа, докъдето стига.

Туристическият сезон на Алания продължава с пълна пара и през октомври, съобщават местните медии. В близо 70 почивни комплекса, повечето петзвездни, летуват туристи от близо 140 страни.

Алания разполага и със собствено летище, на което всеки ден пристигат и излитат десетки пътнически самолети.

Жегите от лятото си отидоха, но топлото време продължава. Прекрасните условия за плаж и отдих,спа услугите и не на последно място - по-ниските цени в сравнение с летните привличат туристите от всички краища на света, казва Бурхан Сили, председател на Асоциацията на туристическите комплекси в Алания.

По думите му хиляди туристи от Европа и от други страни запълват около 70 на сто от комплексите през този сезон заради по-благоприятния баланс по отношение на цена-качество и системата ол инклузив.

Очакванията са и през ноември повечето от хотелите на Алания да са запълнени с близо 50 на сто от капацитета си.

Снимка: iStock by Getty Images

По данни на асоциацията в последните години значително е увеличен контингентът от туристи от "третата възраст".

В същото време тенденцията е разширяване на туризма през цялата година под мотото"четири сезона туризъм в града на четирите годишни времена".

Разработени са средносрочни и дългосрочни програми, в които се акцентира не само върху морето, пясъка и слънцето, но и върху здравния, спортния и културния туризъм, посочва вестник "Йени Алания".

Важно място в програмите заема разширяването на културния туризъм. Сред обектите на културния туризъм са крепостта Алания, известна като лятната столица на селджукските турци и античният град Сиедра отпреди 3500 г. При разкопките бяха разкрити много артефакти като мозайка на Херакъл, улица с колонади, булевтерион, статуи на богини и пещера за раннохристиянски кръщения.