Според данните на Евростат, публикувани от списание "Шпигел", България е на трето място в дъното на класацията, като 48,3 процента от българите не са могли да си позволят едноседмична почивка. С по-лоши резултати са Гърция (с 48,8 процента) и Румъния (с 62,5 процента).

С най-малък процент граждани, които срещат затруднения да финансират едноседмична почивка, са Люксембург (7,6 процента) и Швеция (10,2 процента).

Почти 22 процента от хората в Германия по собствените им думи не са имали достатъчно средства за едноседмична почивка през 2022 година. Това сочат данни на Евростат, поискани от парламентарната група на партия "Левите", пише сп. "Шпигел".

Според данните, оповестени първо от Редакционната мрежа на Германия (RND), най-често са засегнати самотните родители, отбелязва "Шпигел".

Сред германците в категорията "самотен човек с деца на издръжка", 42 на сто са посочили, че не могат да отидат на почивка за една седмица. Като цяло домакинствата с деца са по-често засегнати (23,4 процента), отколкото домакинствата без деца (20,7 процента).

Засегнати са и пенсионерите. В категорията "Възрастен на 65 и повече години" 28,7 на сто не са могли да си позволят едноседмична почивка миналата година. Година по-рано делът им бе 27,3 процента.

Сред останалите европейски държави, делът на хората, които не са можели да си позволят почивка, е по-малък в девет и по-висок - в 17 страни спрямо отчетеното в Германия. Средната стойност за Европейския съюз е 28,5 процента.

Лидерът на парламентарната група на "Левите" Дитмар Барч определи цифрите за Германия като "тъжна констатация".

"Тези цифри показват колко дълбоко социално е разделена Германия", каза Барч пред Редакционната мрежа на Германия. "Всеки трябва да има възможност да отиде на почивка поне една седмица в годината", добавя той. Това изисква по-високи заплати, адекватни пенсии, последователна антиинфлационна политика и устойчива на бедност основна система за сигурност на децата в Германия, според Барч.

Цифрите се колебаят през последните години. Миналата година се наблюдава леко увеличение на германците, които не могат да си позволят почивка, спрямо 2021 г., когато съотношението бе 19,9 процента. Значително по-нисък бе делът през годините от 2017 г. (15,3 на сто) до 2019 г. (12,8 на сто). През 2011 г. почти всеки четвърти в страната (22,8 на сто) не можеше да си позволи едноседмична ваканция, припомня "Шпигел", цитиран от БТА.