Служебният министър на туризма Евтим Милошев изрази надежда делът на входящия туризъм да продължи да нараства. За периода юни - юли 2024 г. 29,2 процента от входящия туризъм в България се осъществява организирано, посредством туроператорите и 35,1 процента от пътуванията на българите с лична цел в чужбина през второто тримесечие на 2024 г. са организирани отново от туроператори, каза министърът по време на втория заключителен ден от Годишната среща на Европейския комитет на асоциациите на туроператорите и туристическите агенти (EКTAA).

Домакин и организатор на форума, който се провежда в София, е Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), в партньорство с Министерството на туризма и двете най-големи общини в България - столицата София и най-старият жив европейски град Пловдив.

"Надявам се в бъдеще делът на входящия туризъм да продължи да нараства, като разчитаме на съществената роля на туроператорите в този процес, както и на разширяването на доброто ни сътрудничество с АБТТА и ЕКТТА", допълни Милошев.

Вярвам, че всички вие сте се уверили, че България заслужава да бъде предпочитана дестинация на Европейския комитет на асоциациите на туроператорите и туристическите агенти за 2024 г., обърна се министърът към участниците във форума и отбеляза, че ако все още това не е така, след посещението в Пловдив делегацията ще оцени страната ни като "истинско съкровище на световната туристическа карта".

Министърът изтъкна, че през последните няколко години туризмът в света преживя безпрецедентна криза. Всички драматични събития в световен и европейски мащаб - Covid-19, войната в Украйна, конфликтът в Близкия изток, изправиха туристическия сектор в България пред нови предизвикателства, които за щастие успяваме да преодолеем и да излезем от кризите по-силни, по-устойчиви и по-конкурентоспособни, каза Милошев.

Той цитира данни, които показват, че за периода януари - август 2024 г. общият брой регистрации на туристите е близо 7 млн. По думите на министъра към момента по този показател туризмът в страната се развива по-добре от предходната и от предковидната 2019 г. Наблюдава се слабо забавяне на темпа на възстановяване на входящия туризъм от чужбина, като основни фактори за това са войната в Украйна, конфликтът в Близкия изток и загубата на наши основни пазари, каза министърът.

Той изрази удовлетворение, че делът на туризма в брутния вътрешен продукт на България се е повишил от 4,9 процента през 2021 г. до 7 процента през 2023 г. Това е положителна тенденция, но не ни успокоява, защото нашата цел е да работим за това България да бъде възприемана и разпознавана като устойчива, сигурна, качествена и модерна туристическа дестинация, заяви министърът.

Министър Милошев запозна участниците във форума с идеята на за нов туристически продукт "Дестинация Балкани" или "Бранд Балкани" и разказа за подписаните двустранни документи в туризма с колегите му от Румъния, Албания и Черна гора.

Милошев посочи, че очаква и срещи с министрите на туризма на Гърция и на Турция. Искаме да подобрим въздушната свързаност на Балканите и да представим този нов продукт, който вярвам, че ще надгради предлаганите туристически услуги и ще бъде изключително интересен, особено за туристите от Америка и Азия, коментира министърът и отбеляза, че това би представлявало и търговски интерес за бизнеса. Това е и политически знак как туризмът може да обединява народите, особено тук, на Балканите, заяви Милошев.

Министърът честити рождения ден на президента на EКTAA Франк Оостдам и му подари картина на българския художник Вили Николов. Негови картини притежават испанската кралица София, бившият премиер на Испания Хосе Мария Аснар и други популярни личности по света, изтъкна министърът. По думите на Милошев този художник е харесван заради известния наивизъм в духа на България и по-специално на Българското Черноморие. Това са характерни лодки от българското Черно море и те носят духа на меланхолията и спокойствието, на хубавите вечери и звездни нощи, описа картината министър Милошев.