Природната красота на Нова Зеландия е неоспорима, но дори сред зашеметяващите пейзажи планината Таранаки се откроява. Често наричан почти идеален конус, този стратовулкан може да се похвали не само с впечатляваща форма, но и с изненадващо симетрична основа.

Още по-завладяващо е, че тази симетрия се разпростира и върху околния национален парк "Егмонт". Границата на парка следва почти идеален кръг, създавайки карта, която е също толкова удивителна, колкото и самата планина.

Но как Таранаки е придобила почти перфектната си форма? Ключът е в хилядолетията вулканична дейност. В продължение на около 135 000 години изригванията постоянно са изграждали планината, като всеки следващ слой е допринасял за нейната емблематична конусовидна форма. Този последователен модел на изригване е довел до забележително симетричния връх, който виждаме днес.

Почти кръглата основа вероятно е резултат от моделите на растеж на вулкана. При изригването на вулкана Таранаки пепелта и отломките са били изхвърляни сравнително равномерно около централния му отвор. С течение на времето това е създало кръгла основа, допълнително подчертана от естествените процеси на ерозия.

Почти перфектната симетрия на планината не е била пренебрегната от ранните картографи. През 1881 г., когато е създаден Националният парк "Егмонт", границите на парка са очертани с обикновен компас и радиус от шест мили около върха на планината. В резултат на това се получава почти идеално кръглият парк, който виждаме днес, което прави планината Таранаки истинско чудо както за любителите на природата, така и за любителите на карти.

Полученият визуален резултат е поразителен. Буйни, зелени земеделски земи граничат с парка, като създават остър контраст с тъмнозелените гори, покриващи склоновете на планината. Погледнато отгоре, този контраст създава зашеметяващ образ на ред сред дивата красота на природата.

Снимка: iStock by Getty Images

Но забележителната кръгла граница не е просто любопитна - тя изпълнява важни екологични и културни функции.  Жизненоважно местообитание за множество растителни и животински видове, много от които са уникални за този район. Гората действа като естествен буфер, предпазвайки планината от ерозия и поддържайки деликатното равновесие на нейната екосистема.

Независимо дали сте опитен турист, или просто цените спиращата дъха гледка, планината Таранаки е задължителна за всяко новозеландско приключение. Почти съвършената симетрия на планината и почти кръглите граници на парка създават наистина уникална и незабравима гледка. Ако попаднете в Нова Зеландия, непременно отделете време, за да посетите величествената планина Таранаки!

Снимка: iStock by Getty Images