Търсенето и интересът към фериботните връзки между турските крайбрежни градове и гръцките острови, които бяха възобновени през февруари след двегодишно прекъсване заради пандемията, нараства с всеки ден, съобщава "Хюриет дейли нюз".

От 7 февруари гръцките власти разрешиха на фериботи от Турция да пътуват до над 10 пристанища, включително Кавала, Лесбос, Хиос, Лимнос, Патмос, Кос и Родос.

След като Турция отмени изискването за носене на защитни маски на повечето обществени места от 27 април, фериботите вече работят с пълен капацитет. Преди това разрешеното запълване беше до 80 процента от местата.

"Не само хора от Турция и Гърция използват фериботите, но и пътници от други страни. Има много хора, особено от южноамерикански държави, които посещават Турция и после искат да отидат и до гръцките острови. Фериботният транспорт набира скорост", казва Юсуф Йозтюрк от клона на корабоплавателната камара в Измир.

Той обяснява, че жители на гръцките острови пък пътуват до турския бряг за покупки.

Морският туристически сезон вече започна добре, а очакванията от лятото са високи, казва още Йозтюрк и допълва, че надеждите се подхранват и от високия брой на резервациите за фериботните линии.

"Търсенето е особено силно за фериботните маршрути от турския курорт Чешме до остров Хиос и между Айвалък и остров Лесбос", обяснява той.

Представители на бранша в началото са се опасявали, че продължаващата война между Русия и Украйна би могла да се отрази върху морския туризъм. "Тези страхове обаче не се оправдаха. Има силно търсене за такъв туризъм в окръг Анталия и в [курортните градове] Мармарис, Фетие и Бодрум".

Йозтюрк обаче отбеляза, че турските туристически оператори срещат затруднения заради увеличаващите се цени.