Ако сте решили да пътувате с ферибот до гръцките острови, има няколко неща, които трябва да знаете, особено ако ще използвате този вид транспорт за първи път.

В момента първото и най-важното е да проверите какви са актуалните изисквания, свързани с COVID-19 (PCR тестове, ваксинационни сертификати и т.н.). Тези изисквания постоянно се променят и ако не сте подготвени, ще ви бъде отказано качване на борда.

Има и общи особености при пътуване с голям ферибот в Гърция. Какви са те, разяснява Георги Грънчаров от специализирания блог за пътуване в Гърция GuideGR.com.

Снимка: iStock by Getty Images

Къде да оставя багажа си на ферибота?

Още при влизане във ферибота, в зависимост от големината му, трябва да оставите куфара си или в колата (ако пътувате с МПС), или да го сложите в "багажното", или да го вземете със себе си.

Багажното представлява клетки, в които всеки си слага багажа, но са общи. Т.е. след като си оставите багажа, е напълно възможно някой друг да ви го вземе. Моят съвет е да не оставяте нищо ценно в тези куфари и, разбира се, да напишете бележка с данните си или да сложите отличителен знак на вашия куфар.

Гърците твърдят, че има камери и при добронамерени пътници не е възможно някой да ви отмъкне куфар. Но грешки се случват и по невнимание или от бързане, особено ако куфарът ви е масов модел. При тръгване на ферибота тези клетки се заключват и се отключват при пристигането. Това означава, че ако ви потрябва нещо, не може да го вземете по време на пътуването.

Какво да взема със себе си на ферибота?

  • Слънчеви очила;
  • Шапка;
  • Слънцезащитен крем;
  • Дрехи с дълъг ръкав (пътуването може да продължи няколко часа, а на ферибот се изгаря много лесно). От друга страна, климатикът във ферибота може да е много силен и да ви е студено. Най-добре е да имате ветровка (яке против вятър). Добра идея е да си вземете хавлия или одеяло;
  • Книга;
  • Храна и вода (на ферибота обикновено има, но ако искате да спестите парички, то трябва да си носите);
  • Лекарства, ако ви прилошее;
  • Фотоапарат.

Често при пътуване на дълги разстояния с ферибот, например от Атина до остров Крит, пътниците "къмпингуват" на борда. Тъй като предпочитат по-икономично пътуване и не са си закупили по-скъпи билети с каюта и спално помещение, а просто са си подготвили спален чувал или нещо подобно. Така прекарват пътуването, продължаващо между 5 и 13 часа, в зависимост от компанията и маршрута.

Снимка: iStock by Getty Images

Какво да не очаквате на борда?

Най-добре не очаквайте да имате интернет, или обхват на телефона. Възможно е на места да имате обхват, но по-скоро това ще е приятна изненада. Ако не си платите за интернет на борда, то най-вероятно няма да имате. А дори и да си платите, не очаквайте интернетът да е бърз като в България.

Нашият съвет е да си изключите мобилните данни, тъй като при някои курсове се минава близко до турската граница и там, без да разберете, може да се "закачите" към турски оператор. В резултат ще платите огромна сметка. Наши приятели платиха над 700 лв сметка за телефон, които са начислени по време на пътуване от Кавала до остров Икария.

Шансът да се доберете до контакт, за да си заредите мобилното устройство, също не е особено голям. Най-добре е просто да се отдадете на пътуването и да забравите за цивилизацията за кратко.

Няколко думи за тоалетните на борда

Като цяло са нормални и прилични. В края на пътуването обаче е възможно хигиената да не е на очакваното ниво. Важен съвет: ако подозирате, че пристигате скоро, използвайте тоалетната около 20 минути преди това. Така ще избегнете опашки от хора, минаващи оттам в последния момент.

И да, при много бурно море е нормално да има много хора, на които им е прилошало.

Колко трае пътуването с ферибот?

Въпреки че има разписание, е много важно да се отчете, че даденото разстояние може да се вземе за по-дълго от определеното време. Преди всичко обърнете внимание дали хващате ферибота от началната му точка. Ако е така - най-вероятно ще тръгнете навреме (в случай, че продължителността на пътуването е зависима от началния му час). Може самото пътуване да е 2 часа, но ако закъснеете с тръгването, то определено ще повлияе и на часа на пристигане.

За успокоение ще споделя, че закъснения се наблюдават при по-големи разстояния, повече прекачвания и по-лошо време.

Открийте какви са разликите между различните видове фериботи и какви са предимствата им в материала на Георги Грънчаров ТУК.