Проливен дъжд съсипа гигантските фигури от папиемаше, подготвени за фестивала "Лас Фаяс" в испанския град Валенсия, но не и духа на участниците, нетърпеливи да се включат в огнената фиеста след отлагането й заради пандемията.

Петдневният фестивал, който по традиция се провежда през март, бе отменен миналата година заради пандемията.

Тазгодишното му издание беше отложено от пролетта за 1 септември заради множеството ограничения, наложени заради пандемията.

С шумни процесии и оживлении около гигантските фигури Лас Фаяс все пак надделя над пандемия и дъжд, за да разведри жителите и гостите на Валенсия.

"Да сме отново на улицата означава победа в играта срещу COVID-19, с всички мерки за безопасност и сериозните усилия да няма разпространение на заразата, се надявам фестивалът да ни помогне да се развеселим", каза пред Ройтерс един от организаторите Хайме Брончуд.

Лас Фаяс се провежда в чест на Свети Йосиф и е традиционно за Валенсия събитие, което се провежда от Средновековието.

Първоначално започва като традиция на дърводелците от Валенсия, които изгаряли парчета дърво По случай настъпването на пролетта. Постепенно към тези огньове започнали да добавят стари черги и непотреби вещи, заради което купчините започнали да приличат на хора. 

В наши дни се изработват специални фигури, които понякога струват няколко милиона евро. 

Всеки квартал на Валенсия събира пари и през годината изработва своя гигантска фигура от папиемаше, хартия, дърво и стиропор. Фигурите винаги са обвързани с актуални събития, подчинени са на определена тема и гледат на света с насмешка.

На тазгодишното издание на Лас Фаяс носенето на маски е задължително и фиестата трябва да приключи до един часа след полунощ. В града има малко туристи и организаторите очакват по-малко струпване на хора от обичайното по улиците.

На 5 септември фигурите ще бъдат изгорени. 

View this post on Instagram

A post shared by Patrizia