Външните части на кафенетата, баровете и ресторантите в цяла Франция ще бъдат отворени от 19 май. На прочутите тераси ще имат право да се събират до шестима души на една маса, предаде Франс прес, като се позова на канцеларията на премиера Жан Кастекс.

От 9 юни ще отворят и салоните на заведенията на половината от своя капацитет.

"Най-накрая сме на път да излезем трайно от тази санитарна криза", каза френският премиер в интервю за в. "Паризиен".

Представителите на бранша обаче се надяваха на по-големи отстъпки, при условие че само 40 процента от заведенията имат тераса и че чуждестранните туристи и бизнес клиентите няма да се върнат това лято, отбелязва АФП.

Всички магазини във Франция, включително онези, които не продават стоки от първа необходимост, както и моловете, също ще могат да отворят от 19 май. Те обаче ще имат право да приемат най-много по един клиент на площ от осем квадратни метра - правило, което вече е в сила за по-голямата част от сега отворените търговски обекти.

От 9 юни магазините ще могат да посрещат два пъти повече клиенти - по един човек на четири квадратни метра. Предвидено е ограничението изобщо да отпадне на 30 юни.

Вчера броят на пациентите с КОВИД-19 във френски болници леко намаля спрямо неделя - от 25 797 до 25 666. Хоспитализирани били 1125 човека срещу 527 предишния ден.

Вчера френските здравни власти съобщиха за близо 3300 нови случая на коронавирус и 293 починали за изминалите 24 часа.

Франция, с население от малко повече от 67 милиона души, е на четвърто място в света по брой регистрирани заразени - над 5,78 милиона. Повече от 106 700 души са починали. Страната е осма в мрачната статистика.

Над 18 милиона човека във Франция са получили поне една доза ваксина срещу КОВИД-19. От тях близо 8 милиона са с поставена и втора доза.

Ваксинационната кампания във Франция започна с по-бавни темпове, но постепенно набра скорост.