Както и в редица други държави, много французи си купуват ваканционни къщи в провинцията в търсене на спасение от градския шум и напрежение. Оказва се обаче, че несвикналите със селския живот новодомци не намират за приемливо кукуригането на петел да ги буди преди изгрев, нито да им мирише на обор.

Увеличаващият се брой на официални жалби срещу звуците от домашни животни, трактори и църковни камбани в крайна сметка доведе до законодателни промени и Франция одобри закон, който защитава селските шумове и миризми като част от селския пейзаж и културно наследство, съобщава Forbes.

Подобни сблъсъци между жителите от градовете и тези от селата се отразяват в медиите от години. Последният нашумял случай е дело от остров Сен Пиер д’Олерон. Група селяни дали свой съсед под съд с искане да накара петела си да спре да вдига толкова много шум. Това, което изострило допълнително спора е фактът, че противниците на петела имат вила на острова, която посещават няколко пъти годишно, докато собственикът му живее там от 35 години.

При подобен случай в Ланд новонанесъл се съсед дал под съд съседа си заради врявата, която патиците и гъските му вдигали непрестанно. Съдът отхвърлил искането. 

През 2018 г. жител на село Жетинген (с около 500 жители) написал оплакване до кмета заради камбаната на местната църква, която бие всяка сутрин в 5:40 часа. Кметът свикал местен референдум и 77% от гласувалите пожелали биенето на камбаната да се запази, тъй като това била вековна традиция. В миналото това бил часът на сутрешната служба и макар тя вече да не се провежда, звънът на камбаната е смятан за част от историята на селото. Същата година туристи, които избрали селцето Бондон за своята почивка, се оплакали, че камбаната в 7 часа сутринта ги събужда и пречи на ваканцията им. Кметът бил изумен от искането на посетителите и отвърнал: “Близо сте до църквата, нормално е. Както има мухи и петли.”

Новият закон, който защитава шумовете и миризмите като част от селския пейзаж на Франция, беше окончателно приет на 21 януари 2021 г.