Френска потребителска организация критикува липсата на прозрачност при цените на билетите за влакове, най-вече за трансграничните пътувания между Франция и Германия, сред "многобройните препятствия" пред използването на железопътния транспорт, предаде Франс прес, пише БТА.

"Достъпът до информация, резервацията, прозрачността на ценообразуването и гаранциите за безопасно пристигане често не са налице", се посочва в проучването на потребителската организация "Ю Еф Се-К Шоазир" (UFC-Que Choisir).

По отношение на тарифите "неяснотата продължава и по време на резервирането" и цените могат да се различават за един и същи влак в зависимост от използваната платформа за резервация", сочи проучването, което се базира върху анализа на 24 национални и международни железопътни връзки.

"Потребител, който би искал да резервира влак по маршрута Париж - Щутгарт, линия, която се обслужва съвместно от френската компания Ес Ен Се Еф (SNCF) и германската "Дойче бан" (Deutsche Bahn) - ще бъде таксуван по различна тарифа на съответните два сайта на превозвачите, установява потребителската организация.

Пътническото подразделение на Ес Ен Се Еф призна пред АФП, че разлики при цените могат да се появят при трансграничните маршрути, обслужвани от двата оператора.

Неправителствената организация съобщи също, че е установила, че предложените минимални тарифи за пътуване в даден ден се различават в зависимост от платформите.

За маршрута Монпелие - Мадрид тарифите варират от 142,50 евро на платформата Rome2Rio до 76,99 евро на Trainline.

Разлики в цените се наблюдават и при вътрешните линии, като пътниците могат да платят между 55 и 66 евро за маршрута Париж - Бордо.

Сред другите проблеми, които потребителската организация отчита, са невъзможността да се купи билет за друга компания, различна от "Ес Ен Се Еф Воаяжор" (SNCF Voyageurs) на сайта или на приложението на френската компания "Ес Ен Се Еф кънект" (SNCF Connect).