Най-голямото виенско колело в Африка ще се появи през 2022 г. в Кайро, съобщават египетските медии.

Колелото ще се казва Окото на Кайро (Cairo Eye) по подобие на един от символите на британската столица - Лондонското око. От върха му ще се разкрива панорама от птичи поглед към Кайро, река Нил и към пирамидите в Гиза и Сфинкса.

Проектът е мащабен. Според плановете виенското колело, което ще се намира на остров Гезира, ще е петото по големина в света. Туристите ще се издигат на 120 м височина и при ясно време ще могат да виждат на разстояние до 50 км.

Кабините ще са 48 и във всяка ще могат да влизат по осем пътници. На място ще има и ресторант, кафенета и малък док за лодки. Очаква се Окото на Кайро да посрещне първите си гости през 2022 г.

Новата атракция е част от усилията на Египет да модернизира Кайро и да предложи повече преживявания на туристите. В крайна фаза на изпълнение е и проектът за крайбрежната пешеходна алея Ал Миср, в рамките на който се прави цялостно реновиране на крайбрежието на Нил между мостовете 15 май и Имбаба. Изграждат се широка пешеходна зона, театър на открито на брега, магазини, ресторанти и кафенета.